Orosz és ausztrál hírek miatt esett a búza ára Chicagóban

A kép forrása: agroinform.hu

Chicagóban a búza 2 százalékkal drágult, a kukorica ára 0,6 százalékkal csökkent, a szójabab piacán nem volt nagy mozgás, 0,1 százalékkal csökkent a kurzus. Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a repce és a kukorica drágult.

Az amerikai búza ára 2 százalékkal esett hétfőn, mivel az oroszországi és ausztráliai betakarításra vonatkozó hírek növekvő várakozásokról szóltak és ez beárnyékolta az amerikai készletekkel rendelkező kereskedők kilátásait. A globális piacra kerülő plusz termés miatt tovább romolhat a már eleve gyenge keresleti kilátás az Egyesült Államokban.

Az IKAR orosz mezőgazdasági szaktanácsadó cég hétfőn azt közölte, hogy az Oroszország 2020-as búzatermése a korábban várt 78 millió tonna helyett 79,5 millió tonna lehet.

“Annak ellenére, hogy alacsonyak az áraink, még mindig keveset értékesítettünk és a várhatóan jó orosz, illetve ausztrál termés tovább rontja az amerikai gazdálkodók kilátásit” – mondta Al Kluis, a Kluis Commodity Advisors ügyvezető igazgatója.

A kukorica ára emelkedett a múlt heti egy hónapos mélypontot követően, így a mostani plusz egyfajta korrekcióként is felfogható. De az Egyesült Államok közép-nyugati, főbb termőterületein a növénytermesztés jó feltételei és a búza árának csökkenése akadályozta a kukorica kurzusát a lendületesebb emelkedésben.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) adatai szerint a magán exportőrök 260 ezer tonna szójababot adtak el ismeretlen rendeltetési helyekre, ami a gyakorlatban vélhetően Kínát jelenti. Peking az elmúlt hónapban egyébként is fokozta amerikai mezőgazdasági termékből való vásárlásait.

Folytatódott a vegyes hangulatú kereskedés Párizsban, a repce és a kukorica drágult, azonban a takarmánybúza és a malmi búza olcsóbb lett hétfőn. Egy tonna malmi búzáért 180,25 eurót adtak a nap végén, ami 2,5 eurós mínuszt jelentett. Alacsony, átlagtól kissé elmaradó forgalom mellett indult a hét, 13 201 üzletet kötöttek a parketten. A takarmánybúza ára 1,75 euróval csökkent és 164,1 euró/tonnán zárult a kereskedés. A repce piacán viszont örülhettek a befektetők, mert a 2,25 eurós tonnánkénti emelkedést követően 384 euró/tonnás árszinthez vezetett. A kukorica kurzusa 4 euróval a tonnánkénti 182 eurós szintig ment feljebb.

Forrás: agroforum.hu, Gadóc György