Öröm a bőséges csapadék, de az enyhe idő nem kedvez a növényeknek

Fotó: palantanevelde.freewb.hu

Az új év is enyhe idővel kezdődik, de a túlságosan enyhe időjárás nem kedvező a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklusukat, és a kártevők, kórokozók sem ritkulnak – írja agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 Celsius-fok fölé emelkedik majd. 
A meteorológusok megállapítása szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket. 

A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és a kórokozók sem ritkulnak. 

A decemberi bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20–70 milliméterrel az optimális mennyiség fölött jár. Sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termést tekintve. Forrás: baon.hu

https://www.baon.hu/helyi-idojaras/2022/12/orom-a-boseges-csapadek-de-az-enyhe-ido-nem-kedvez-a-novenyeknek#