Őrölt papírral javítják fel a rossz minőségű talajokat

Fotó magro.hu

A finomra őrölt papír használható olyan talajkiegészítőként, amely javítja a talaj egészségét és lehetővé teszi a fűfélék megmaradását. Az amerikai Mezőgazdasági Kutatási Szolgálat (Agricultural Research Service) és az Egyesült Államok Hadseregének Műszaki Hadteste (United States Army Corps of Engineers, rövidítve USACE) közös kutatása szerint a porrá őrölt papír felhasználható a termőtalaj állagának és a minőségének javítására is. A felfedezés különösen fontos lehet a növénytakaró nélkül maradt, talajeróziós hatásoknak kitett területek megkötése és a növényzetük újratelepítése szempontjából.

A felfedezéshez az vezetett, hogy megoldást kerestek a hadsereg működésével járó két komolyabb környezeti problémára: a hatalmas mennyiségű papírhulladék kezelésére és a gyakorlótérként használt területek növényzetének újratelepítésére. Az első gond az volt, hogy a szövetségi rendelkezések miatt a hadsereg által használt és meg nem őrzött titkosított dokumentumokat finom porrá kell őrölni, ami viszont az anyagot újrafelhasználásra alkalmatlanná teszi. A második nehézség pedig az, hogy a katonai gyakorlótérként használt területek szinte minden esetben nélkül kopár pusztasággá válnak a folyamatos igénybevételtől, így nehéz az újrafüvesítésük. A Future Farming cikkére az Agrárszektor bukkant rá.

Remek hatással volt az őrölt papír a talajokra

Az ARS és az USACE közös kutatása ezekre keresett megoldást. A vizsgálat során rájöttek, hogy a porrá vagy még finomabbra őrölt papír talajkiegészítőként használható, amely javítja a talaj egészségét és lehetővé teszi a fűfélék megmaradását a letarolt katonai gyakorlópályákon. A következő feladat pedig az volt, hogy rájöjjenek, mennyi papírport lehet keverni egy egységnyi talajhoz, ami még javítja azt, de környezetvédelmi szempontból még nem aggályos.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a finomra őrölt papírral kezelt területeken jelentősen javult a talaj minősége és gyorsabban növekedtek a honos fűfélék.

Kimutatták, hogy azokon a területeken, ahol optimális arányban keverték a talajhoz a finomra őrölt papírhulladékot, ott a kontrollterületekhez viszonyítva 45 százalékkal lett eredményesebb a füvesítés. A kutatók szerint a talajtakaró helyreállítása megóvhatja a talajt a további eróziótól, növeli a talaj széntartalmát és jobb élőhelyet biztosít a helyi élővilágnak is.

Forrás: magro.hu