Örökség Ünnepet rendeznek hétvégén a skanzenben

Fotó skanzen.hu

Örökség Ünnepet rendeznek hétvégén a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban, ahol a mezőtúri fazekasságot, a nagyecsedi tánchagyományokat, a kalocsai népművészetet és a karcagi birkapörköltfőzés hagyományát is megismerhetik a látogatók. Szombaton Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, vasárnap az Erdőfű és Balogh Melinda ad koncertet.

Sokszínű szellemi kulturális örökségünket ünnepli szeptember 19-én és 20-án a Szentendrei Szabadtéri Múzeum. A hagyományosan pünkösdi rendezvényét tartja szeptemberben a múzeum – olvasható az intézmény MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Örökség Ünnepen egy helyszínen ismerhetik meg a látogatók Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségek színes szokásaikat, kézműves és szóbeli hagyományaikat mutatják be.

A látogatók találkozhatnak az egri fertálymesterekkel, akik a százráncú köpeny titkaiba avatják be őket, felpróbálhatják a mohácsi busók vagy a Mezőkövesd környéki matyók viseletét.

Az érdeklődők a nagyecsedi cigány és magyar táncos tradíciók mellett megismerkedhetnek a selmeci diákhagyományokkal és a mohai tikverőzéssel is.

Kézműves bemutatók során fedezhetik fel a látogatók a nagykunsági gyapjúhímzést, a höveji csipkekészítést és a tápéi gyékényszövést.

Forrás: MTI, hirado.hu