Óriási bajban Románia

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

Romániában összesen hat szabad intenzív terápiás ágy maradt – mondta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter az után, hogy közölték: 1531 koronavírus fertőzött szorul intenzív terápiás ellátásra. A Digi24 információ szerint Bukarestben egyetlen szabad ágy sincs. A miniszter jelezte: napról-napra egyre többen kerülnek kórházba; jelenleg 11875 Covid-betegről kell gondoskodni.

A KÓRHÁZAKBAN 94 GYERMEKET IS ÁPOLNAK, TIZENHATOT INTENZÍV OSZTÁLYON, KÖZÜLÜK NÉGYEN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

A tárcavezető hangsúlyozta: a minisztérium azon dolgozik, hogy az állapotának megfelelően mindenkinek jusson ágy – írta a Transindex.ro.

FLORIN CÎŢU KORMÁNYFŐ KIJELENTETTE: EL KELL ÉRNI, HOGY LEGALÁBB 1600 INTENZÍV TERÁPIÁS HELY LEGYEN AZ ORSZÁGBAN.

A miniszterelnök értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a statisztikák szerint a napi új fertőzések száma már nem növekedik, sőt, enyhe csökkenés figyelhető meg, ám „némileg ellentmondásosan”, emelkedik az intenzív terápiára kerülő páciensek száma.

A kormányfő szerint arra kell koncentrálnunk, hogy „átmenjünk ezen a hullámon”, amely – meglátása szerint – mintegy két-három hónapig fog tartani. Hozzáfűzte: fel kell gyorsítani az oltási kampányt, ezért április 15-étől napi százezerrel nő a beoltott emberek száma. Ezen a héten újabb 171 oltóközpont nyílik Romániában. Citu megjegyezte: annyi vakcina van, hogy május végéig ötmillió embert olthatnak be.

Forrás: index.hu, Metaking