Orbán Viktorral találkozott az amerikai nagykövet

Fotó: US Embassy Budapest, Németh Attila

A nagykövetség tájékoztatása szerint megvitatták az országaink vezetői közötti együttműködés és kölcsönös bizalom erősítésének fontosságát.

A nagykövet hangsúlyozta az országok között fennálló érdekközösséget több kérdésben, beleértve a biztonsági együttműködést, az Ukrajna elleni orosz agressziót, az energiabiztonságot és a Közép-európai Egyetemet (CEU-t).

A találkozó fontos lépés volt a bizalom és a kommunikáció helyreállításában, és lerakja az alapját a további magas szintű kommunikációknak az országainkat érintő sok fontos ügyet illetően – közölte Facebook-oldalán a budapesti képviselet.

(Infostart)

Amerikai nagykövet: Szeptember 11. a terrorveszélyre emlékeztet

David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra megemlékező videójában azt mondta, az amerikaiak nem felejtik el azt a baráti támogatást, amit Magyarországtól kaptak.

A videófilmben – amelyet a nagykövetség a Facebook-oldalán tett közzé hétfőn – a nagykövet azt mondta: nem feledjük a világ minden tájáról felénk áradó baráti támogatást, köztük NATO-szövetségesünkét, Magyarországét, akik mind szolidaritásukról biztosítottak minket azokban a nehéz időkben.

Azt mondta, az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen felidézik az elhunytak emlékét, és tisztelegnek a készenléti egységek bátor áldozatvállalása előtt. Egyúttal megerősítik elhatározásukat, hogy megvédik a sajátjaikat, és mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre.

A New York-i születésű diplomata felidézte: a városban volt a terrortámadások idején, éppen előválasztás volt, és szavazni ment. „Amikor nem sokkal később kiléptünk az épületből, a világunk megváltozott. Láttuk a káoszt, megcsapta orrunkat a füstszag, és megéreztük a félelmet – fogalmazott.

Több ezren voltak az ikertornyokban, amikor az al-Kaida terroristái összehangolt támadást indítottak az Egyesült Államok ellen összesen négy utasszállító gépet eltérítve.Forrás: AFP/Henny Ray Abrams

Idővel megtudta, hogy négy barátja is az áldozatok között van. „Sosem fogom elfelejteni a barátaimat, sem azt a csaknem 3000 embert, akiket oly kegyetlenül legyilkoltak azon a tragikus napon” – mondta.

David B. Cornstein közölte: emlékezni fog ugyanakkor mindazokra az amerikaiakra is, akik sietve és a veszélyeket vállalva menteni próbáltak számukra ismeretleneket, az összetartozás és a közös cél szelleme által vezérelve. Megtisztelőnek nevezte, hogy New York állam képviseletében több tűzoltó temetésén is búcsúbeszédet mondhatott.

A diplomata szerint felebarátaik, honfitársaik támogatása „ma fontosabb, mint valaha”. Ennek szellemében támogatja azt a hagyományt, amelyet a nagykövetség 2010-ben indított el a Magyar Vöröskereszttel közösen, és mindenkit arra hívott, hogy vegyen részt éves véradásukon, amelyet szeptember 11-én tartanak a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában.

(MTI, origo.hu)