Orbán Viktor: Üzbegisztán stratégiai partnerünk a közép-ázsiai régióban

Fotó MH, Hegedüs Róbert

A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

Savkat Mirzijojev elmondta: a magyar üzletembereket és vállalatokat szívesen látják Üzbegisztánban, és minden segítséget megadnak nekik, hogy beruházásaik sikeresek legyenek.

Orbán Viktor arról beszélt: a jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét. Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal – szögezte le.

Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket

– tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: mivel a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, törekszünk arra, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy az üzbég diákok számára biztosított magyarországi ösztöndíjak számát évi 120-ról 170-re emelik – ismertette a tárgyaláson elhangzottakat Havasi Bertalan.

Forrás: hirado.hu, MTI

Szijjártó Péter: Magyarország a béke fórumaként tekint a Türk Államok Szervezetére

Magyarország a béke fórumaként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ), amelynek minden egyes tagja az ukrajnai háború diplomáciai rendezésében érdekelt, szemben a nemzetközi politikai diskurzust jellemző eszkalációs retorikával – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban.

A tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri ülésén komoly problémának nevezte, hogy a globális porondon „a háborús retorika sokkal erősebb a békeretorikánál (…), a békét akarók hangja halkabb, mint azoké, akik csak tovább szítják a feszültséget”.

Értjük, hogy több ezer kilométerre, egy óceán másik oldalán ez az egész dolog másként nézhet ki, de higgyék el, a szomszédságban ez nagyon veszélyes

– fogalmazott.

Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország a béke fórumaként tekint a Türk Államok Szervezetére, ahol mindenki a konfliktus diplomáciai rendezését szeretné, így közös cél az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése.

Majd hozzátette: Törökország volt az egyetlen olyan szereplő, amely sikeresen lépett fel közvetítőként eddig Ukrajna és Oroszország között, a gabonaszállítások újraindítását lehetővé tevő egyezség pedig megmutatta, hogy még a legreménytelenebb helyzetben is lehet bizonyos előrelépéseket tenni a béke felé.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy

a TÁSZ azon kevés szervezet egyike, már ha nem az egyetlen ilyen, amely a Kelet és Nyugat közötti együttműködés pártján van, ami kulcsfontosságú a globális biztonság szempontjából.

Mint mondta, Magyarország fokozni kívánja részvételét a csoportban, a kormány minden tagállamban nagykövetséget nyitott és a hazai egyetemek évi 990 ösztöndíjas diákot fogadnak ezen hat országból.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 12 évben a kereskedelmi forgalom 2,5-szeresére nőtt a TÁSZ államai és Magyarország között, elérve a 4,5 milliárd eurót, s hazánk kész az együttműködés további erősítésére.

A miniszter arról számolt be, hogy bár Ukrajnában regionális háború zajlik, annak súlyos globális kihatásai vannak, például egy esetleges világélelmezési válság újabb migrációs hullámokhoz vezethet.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország kettős nyomás alatt, idén kelet felől már egymillió menekültet fogadott, miközben délen 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg.

Ezt a fajta kettős nyomást az Európai Unió nem tudná jól kezelni, ezért minél előbb békét akarunk, az jelenti az egyedüli megoldást a nehézségekre

– fogalmazott.

Végül pedig kudarcosnak nevezte az EU szankcióit, amelyek miatt szavai szerint a kontinens gazdasága a recesszió felé halad.

Leszögezte:

Magyarország kormánya a Brüsszelben már előkészítés alatt álló, kilencedik szankciós csomag kapcsán is a nemzeti érdekeket fogja képviselni, s nem hagyja, hogy igazságtalanul a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.

A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Türk Államok Szervezete között az Aszálymegelőző Intézet budapesti létrehozásáról.

A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

Forrás: hirado.hu, MTI