Orbán Viktor tűzszüneti megállapodást javasolt Putyinnak – a válasz pozitív volt

Fotó forrása: Hollik István Facebook oldala

Részei vagyunk az Európai Uniónak, és mi továbbra is az Európai Unióban képzeljük el a jövőnket és aktív részesei akarunk lenni – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő, a miniszterelnöki nemzetközi sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy minél hamarabb kössenek tűzszünetet. Felajánlotta, hogy a francia, az ukrán és az orosz elnök, illetve a német kancellár Budapestem találkozzanak és itt tartsanak egy megbeszélést

A rendszerváltás óta egy párt sem kapott ennyi szavazatot

Ez minden idők legjobb választási eredménye, ha megnézzük a számokat. Visszatekintve a rendszerváltásig, soha egyetlen párt sem kapott ennyi szavazatot – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő, a miniszterelnöki nemzetközi sajtótájékoztatón.

Ezt a győzelmet három tényezőnek lehet köszönni.

A magyarok békét akarnak és mivel a szomszédunkban háború zajlik, a magyarok arra szavaztak, aki nagyobb garanciát nyújt a békéhez. 

A második körülmény ami a sikerhez hozzájárulhatott, az a tény, hogy Magyarország egy sikeres ország. Európa két legsikeresebb országa ugyanis Lengyelország és Magyarország. Ebben a két országban a legnagyobb a gazdasági növekedés, a legkisebb a munkanélküliség és a legszélesebb körűek a családtámogatások.

A harmadik körülmény pedig, hogy az ellenzék egy „csak a hatalomért koalíció” volt. A választókkal szemben tiszteletlenség, ha valakinek nincs programja, csak annyi a célja, hogy hatalomra kerüljön. Ha valakinek hideg számítás és a választók lenézése a célja, annak biztos bukás a vége – ismertette.

A kormány célja változatlan. A magyar kormány hisz a nemzet államban, és abban bízik, hogy ennek a gondolatnak egész Európában reneszánsza lesz.

A víziónk másik része, hogy megerősítjük a szövetségeinket 

– hangsúlyozta.

Részei vagyunk az Európai Uniónak, és mi továbbra is az Európai Unióban képzeljük el a jövőnket és aktív részesei akarunk lenni. A biztonság tekintetében, mi tagjai vagyunk a NATO-nak és továbbra is a NATO tagjai akarunk lenni és megerősíteni a Magyar Honvédséget – húzta alá.

Tűzszünetet javasolt az orosz elnöknek

Orbán Viktor ismertette, hogy beszélt Vlagyimir Putyin, orosz elnökkel. Magyarország egy speciális helyzetben lévő ország a keleti és a nyugati világ határán. Tapasztalatból tudjuk, itt milyen brutálisak tudnak lenni a háborúk. Itt gyakoriak a megszállások és az elmúlt ezer évben Magyarország is sokszor állt megszállás alatt, így át tudjuk érezni mi történik most – emelte ki. Épp ezért a magyar kormányfő azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy minél hamarabb kössenek tűzszünetet.

Kiemelte, hogy felajánlotta, hogy a francia, az ukrán és az orosz elnök, illetve a német kancellár Budapestem találkozzanak és itt tartsanak egy megbeszélést, aminek a célja nem egy béketárgyalás, hanem egy tűzszünetről szóló megállapodás lenne. Vlagyimir Putyin válasza pozitív volt, azonban a tárgyalást feltételekhez kötötte – tette hozzá. 

Annak, hogy Magyarország ilyen hajlíthatatlanul képviseli a békét, az az oka, hogy Kárpátalján él 200 ezer magyar, akinek az életéért Magyarország felelősséggel tartozik – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök. 

Megvárják a francia választást

Újsáígrói kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy azzal kapcsolatban, hogy lesz-e új szövetség az Európai Unióban, megvárják a francia elnökválasztást, és majd csak azt követően kezdenek tárgyalni azokkal az európai pártokkal, amelyekkel már tavaly megkezdték az együttműködést. 

Tudunk rubelben fizetni a földgázért

A minsizterelnök az energia helyzetről is beszélt. Kihangsúlyozta, hogy abban az esetben, ha erre szükség lesz, Magyarország számára nem fog problémát jelenteni, hogy rubelben fizessen a földgázért, ha az oroszok azt kérik. 

Forrás: novekedes.hu, Dajkó Ferenc Dániel