Orbán Viktor: Támogatni kell a törököket a migránsok megállításában / Török elnök: Amennyiben a „terroristák” megteszik, amit mondunk, az offenzíva véget ér / Washington tűzszünetet akar

Fotó: Böjte Csaba OFM, Hölvényi György és Sajgó Szabolcs SJ Facebook-oldala

Az Európai Uniónak támogatnia kellene Törökországot abban, hogy megépíthesse Szíriában azokat a városokat, ahova a menekülteket visszavihetik – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek nyilatkozva a balatonalmádi Fidesz-KDNP-frakcióülés előtt szerdán. Kiemelte: „az az érdekünk, hogy a törökök ne azt a döntést hozzák, hogy a menekültek előtt az Európai Unióba nyissák meg a kaput, hanem Szíriába vigyék vissza őket.” A politikus arról is szólt: „Magyarország helyzete más, mint az unió többségéé, mi határország vagyunk, mi védjük őket. Lehet bírálni a törököket, de támogatni kellene őket a migránsok megállításában.” Ahmet Akif Oktay török nagykövet a Népszavának adott interjúban kijelentette: inkább csak baráti figyelmeztetés volt a török elnök azon kijelentése, hogy kész kinyitni Európa kapuját 3,6 millió menekült előtt.

A DK országgyűlési határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a magyar Parlament ítélje el a török agressziót Szíriában – jelezte Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus „történelmi szégyennek” nevezte, hogy Orbán Viktor „a háborús agresszor, Erdogan” pártjára állt. Tüntetéseket szerveznek a török elnök november 7-i budapesti látogatása idejére, hogy „a kurdok és más kisebbségek ellen Észak-Szíriában és Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények ellen” tiltakozzanak – számol be a 444.hu, rámutatva: a Facebook-eseményt a „Mi időnk” nevű oldal hozta létre.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán felszólította a szíriai kurd fegyvereseket, hogy azonnal hagyják el azt a sávot Észak-Szíriában, ahol Ankara a jelenlegi hadműveletét követően biztonsági övezetet akar kialakítani. A politikus a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén tartott beszédében arra is felszólította a milíciákat, hogy hagyják hátra fegyvereiket, harci felszereléseiket és semmisítsék meg a korábban állított csapdákat. Jelezte: amennyiben a „terroristák” megteszik, amit Ankara mond, a török offenzíva magától értetődően véget ér. Erdogan a beszédét követően újságíróknak azzal kapcsolatban is nyilatkozott, hogy Donald Trump amerikai elnök november 13-ra meghívta az Egyesült Államokba. Aláhúzta: a washingtoni látogatást az amerikai delegáció szerdai és csütörtöki ankarai tárgyalásait követően felülvizsgálják. Erdogan nem tárgyal sem Mike Pence amerikai alelnökkel, sem Mike Pompeo külügyminiszterrel, sem Robert O’Briennel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával, amikor csütörtökön Ankarába látogatnak – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a Sky News brit hírcsatornának adott a török elnök. Erdogan kijelentette, hogy az ő tárgyalópartnere amerikai részről Donald Trump. Ezzel szemben később Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója a Twitteren azt írta: Erdogan „a tervek szerint fogadni fogja a Pence vezette delegációt”.

Az Egyesült Államok tűzszünetre akarja rávenni a török elnököt Északkelet-Szíriában – jelentette ki Mike Pompeo a Fox Business Network amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. Hozzáfűzte: ő és Mike Pence is arra számít, hogy szemtől szemben találkoznak majd Erdogannal a törökországi látogatásuk alkalmával. Donald Trump Törökország elleni szankciókkal fenyegetett arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttségnek a tárgyalása Ankarában. Az amerikai elnök úgy nyilatkozott: ha nem jól mennek majd a dolgok Pence és Recep Tayyip Erdogan találkozóján, akkor a már elrendelt szankciók és a kilátásba helyezett további büntetőintézkedések „megsemmisítő hatással lesznek a török gazdaságra”. Orosz csapatok keltek át keleti irányban az Eufrátesz folyón és elérték az észak-szíriai Kobane települését tegnap, miközben a szíriai kormányerők már bevonultak a közvetlenül a török határon található városba – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű aktivistahálózat és az al-Majadín szíriai állami televízió.

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán a prágai Parlamentben megígérte, hogy Törökország elleni intézkedéseket fog javasolni az Európai Unió csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján Törökország katonai akciója miatt. A cseh képviselőház határozatában a nemzetközi jog megsértésének minősítette és elítélte Törökország katonai akcióját Szíriában. MTI, 444.HU, HIRTV.HU, NÉPSZAVA