Orbán Viktor: Sikerült elkerülni a harmadik világháborút

Fotó MTI, Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol elmondta, hogy a NATO-csúcson sikerült elkerülni a harmadik világháborút, mivel az Észak-atlanti Szövetség nem vette fel sorába Ukrajnát. A miniszterelnök elmondta, minden eszközzel fel fognak lépni Brüsszel bevándorláspárti terveivel szemben. 

A kihelyezett kormányülés a háború és a migráció melletti legfontosabb ügye a hadsereg és a családtámogatási rendszer 20-25 éves távlatban való meghatározása, de a napi ügyek nyilván jobban érdekli az embereket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint a kormányülés legfontosabb megállapítása, hogy

a háború el fog húzódni, mert az európai vezetők túlnyomó része nem akar békét.

Ebből az következik, hogy az infláció letörésében nem számíthatunk arra, hogy a háború végével maguktól helyreállnak a dolgok, ezért saját magunknak kell olyan intézkedéseket tenni, amik meghozzák majd év végére az egyszámjegyű inflációt. Orbán Viktor szerint ilyen lépés például az árfigyelő rendszer vagy a kötelező élelmiszer-akciók bevezetése.

A másik fontos aktuális kérdés a migráció, hiszen Brüsszel úgy döntött, hogy bevezeti a migránskvótát, aminek közvetlen következménye, hogy Magyarországnak migránsgettókat kellene létrehozni.

„Áttekintettük, hogy milyen jogi és politikai eszközök állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy megakadályozzuk Brüsszelt a terve végrehajtásában”

– fogalmazott a miniszterelnök.

A harmadik fontos dolog az EU akaratának megakadályozása a rezsicsökkentés eltörlésére, de a kormányfő szerint a magyar érdekeket érvényesíteni kell, ezért a kormány tárgyalt arról, hogy „hogyan nem fogják eltörölni a rezsicsökkentést”.

Orbán Viktor elmondta, megérti, hogy az ukránok kilátástalan helyzetben érzik magukat, és ezért csak a saját szemszögükből látják a konfliktust.

„Nekünk azonban észnél kell lenni. Ha azt csinálnánk, amit az ukrán elnök kér, akkor már benne lennénk a harmadik világháborúban”

– fogalmazott. A NATO-tagországok többsége nem akart belekeveredni egy harmadik világháborúba, ezért nem vették fel Ukrajnát. Ezzel most sikerült elkerülni a harmadik világháborút.

Az ukránok kommunikációs és érintkezési stílusa szokatlan. Agresszívek, követelőznek, morális zsarolást folytatnak – fejtette ki a miniszterelnök. Az a fontos, hogy az ukránok álláspontját ne fogadja el a nemzetközi közösség. Már a fegyverszállításokkal is belesodródhatunk a háborúba. A békéhez egyetlen méterrel sem kerültünk közelebb, sőt

eszkaláció van az egyre modernebb, egyre nagyobb hatótávú fegyverek szállításával – hangsúlyozta.

Mindeközben ezrek halnak meg egy háborúban, amely a szomszédban dúl. Ezért a magyar kormány álláspontja, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – húzta alá.

Ha az amerikaiak akarnák, akkor holnap reggel béke lenne, hiszen Ukrajna önmagától már nem volna képes folytatni a háborút

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: senki nem tudja, hogy ez miért nem történik meg, erre választ a NATO-csúcson sem kaptunk.

Orbán Viktor kitért arra is, jó pályán van az inflációs szint, nem a konkrét mérték a lényeges, hanem a csökkenő tendencia, és már december előtt egy-másfél hónappal elérhetjük az egyszámjegyű inflációs szintet.

A rezsicsökkentést a kormányfő szerint nem lehet kizárólag energetikai kérdésként értelmezni, azt érdemes úgy felfogni, hogy minden család kap havonta 181 ezer forintot, ezt, pedig mindenképp fenn kell tartani – hangsúlyozta.

A migrációs krízissel kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, az elmúlt egy évben az EU határainál 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel, ebből 260 ezret a magyar határnál. A migráció ügyében Magyarországnak kizárólag a saját tapasztalatira szabad támaszkodnia – emelte ki, hozzátéve, hogy a kormány nem hallgathat a brüsszeli „szirénhangokra”.

Forrás: hirado.hu