Orbán Viktor: Nem akarunk visszafogadni senkit

Orbáűn Viktor Magyarország miniszterelnöke. - A kép forrása: simonkagyorgy.hu

Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Berlinben, a Horst Seehoferrel, a bajor Keresztény-szociális Unió (CSU) elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

A találkozón, amelyről a Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatta az MTI-t, a két politikus egyetértett abban, hogy soha ilyen jók nem voltak a magyar-bajor kapcsolatok. Magyarország és Bajorország széles körű gazdasági együttműködését sikerült a védelemipar területére is kiterjeszteni. Tárgyalásukon arra jutottak, hogy a kereszténydemokrácia óriási lehetőség előtt áll, mert az európai polgárok számára egyre világosabb, hogy csak a kereszténydemokraták képesek megvédeni a munkahelyeket, a határokat és Európa kulturális identitását. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztény-szociális Unió (CSU) elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

A találkozón szó esett a migráció kérdéséről is. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont kezdetektől fogva egyenes és őszinte, akkor is, ha kényelmetlen. 2015 óta ugyanazt képviseljük: a balkáni útvonal Görögországon keresztül vezet, így egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére. A magyar miniszterelnök világossá tette: „nem tudunk és nem is akarunk visszafogadni senkit, de bármikor készen állunk segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba”. Orbán Viktor ma, július 5-én, csütörtökön Angela Merkel német kancellárral tárgyal Berlinben. (Forrás: origo.hu)

Magyarország nem köt megállapodást Németországgal addig, amíg ezt Ausztria meg nem teszi

Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal addig, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás – ebben egyezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár, kedd esti telefonos tárgyalásuk során. – A képen Sebastian Kurz és Angela Merkel. – A kép forrása: thetimes.co.uk

The Reichstag Berlin building Deutscher Bundestag in Germany – Berlin, a Német Szövetségi Parlament épülete. – A kép forrása: depositphotos.com

Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte az MTI-vel, hozzátéve: Orbán Viktor erről csütörtökön tájékoztatja Angela Merkel német kancellárt is berlini találkozójukon. Orbán Viktor emellett tájékoztatta az osztrák kancellárt, hogy Magyarország álláspontja 2015 óta változatlan a migrációs kérdésben. Nincs olyan menedékkérő, aki elsőként Magyarországon lépett be az Európa területére, hiszen a migránsok szárazföldi bevándorlási útvonala, a balkáni útvonal Görögországon és Bulgárián keresztül vezet, de főleg Görögország területén keresztül érkeztek a kontinensre az illegális bevándorlók – mondta el a kormányfő Sebastian Kurznak a kabinetiroda tájékoztatása szerint. Orbán Viktor július 5-én tárgyal Angela Merkellel, szerdán pedig Horst Seehofer német belügyminiszterrel és Wolfgang Schäuble úrral, a Német Szövetségi Parlament, a Bundestag elnökével. (Forrás: magyaridok.hu)