Orbán Viktor: Nálunk nem lesz energiahiány

Fotó Orbán Viktor Facebook oldala

Nálunk nem lesz energiahiány, és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédében a kormányfő kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá.

Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő. A miniszterelnök kijelentette,

nálunk nem lesz energiahiány, és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés, Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet.

Hangsúlyozta: a stratégiai célok között kiemelt helyen szerepel, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen, így azokat a programokat és fejlesztéseket, amelyek ebbe az irányba viszik a magyar gazdaságot, folytatni és erősíteni fogják. Ezért hajtották végre az egyetemi modellváltást is és minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, mert nemcsak a háborúhoz, de a kutatáshoz is ugyanaz a három dolog kell: pénz, pénz és pénz – fogalmazott. Úgy vélte,

ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű, de a nemzetközi nehézségek ellenére a jövőben is érdemes lesz Magyarországon befektetni, mert Magyarországon olyan nemzeti és helyi hatóságok működnek, olyan egyetemeink vannak, amelyek a jövő megoldásaiban és a legjobb megoldásokban érdekeltek.

Minden nehézség ellenére itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, itt készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei és sok innováció születik Magyarországon – sorolta a kormányfő. Hozzátette: a folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

Európa kifogyott az energiából

Orbán Viktor kifejtette: a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából, ami van, azt máshonnan kell idehozni és az energia, amely ideérkezik, drága.

„Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül”

– magyarázta. Úgy vélte, politikai okokból sorban mondunk le különböző energiaforrások használatáról és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben. Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint Európa, de csak ez a kontinens nehezíti meg ennyire a saját életét – mondta.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forbanviktor%2Fposts%2Fpfbid094ebAf97SEAZGFWRQkVFH9QfxWwG9Wa11grHnt1V3Y9mmfpbx9KvBZQKamQB1kKil&show_text=true&width=500 A miniszterelnök gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak, Magyarország nevében megköszönte a munkájukat, hiszen nyilvánvaló – mondta -, hogy „az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az elsőszámú oka annak, hogy a Bosch idehozta és itt építette fel ezt a központot.”

A magyar iskolák állják a sarat

Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláikat, tanáraikat is dicséri, úgy tűnik, a magyar iskolák állják a sarat.

A kormányfő köszönetet mondott a Bosch német vezetőinek is azért, hogy Magyarországot barátjuknak tartották.

Közölte: a kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció, nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához. Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, annak befellegzett – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan technológiát szívesen lát, amely hazánk javát szolgálja.

A Bosch jelenléte Magyarországon egyértelműen a javunkra válik, ez Európa egyik legrégebbi és egyben legsikeresebb vállalata

– mondta. Kijelentette: azt szeretnénk, hogy a Bosch munkája tekintélyes részét itt, Magyarországon végezze el, hogy mi azt mondhassuk, a Bosch nálunk építi a jövőt, vagyis a jövő Magyarországon épül.Átadták a Bosch új gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját Budapesten

Átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt, Magyarország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontját csütörtökön Budapesten.

A 70 milliárd forintos beruházással létrehozott kampusz 14 ezer négyzetméternyi kutató- és tesztlabornak, valamint műszeres tesztpályának és csúcstechnológiás tesztcsarnoknak ad otthon. A létesítmény a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának bővítésével jött létre.

Az új kampusz meghatározó szerepet játszik a vállalat elektromobilitási és automatizált vezetési megoldásainak fejlesztésében – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

Stefan Hartung, a stuttgarti székhelyű vállalatcsoport igazgatóságának elnöke kiemelte: a Budapesti Fejlesztési Központ az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává, a nemzetközi autóipar egyik innovációs vezetőjévé vált.

A Bosch tájékoztatása szerint az új kampusz fontos része az egyedülálló felszereltségű, 10 ezer négyzetméteres, műszeres tesztpálya. Itt ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják mérni és finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit.

Az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnokban precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik majd a személy- és tehergépjárművek fejlesztése, tesztelése.

A Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2021-es pénzügyi évben 1711 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el. A Bosch csoport Magyarországon több mint 17 ezer, világszerte több mint 402 ezer munkatársat foglalkoztat, 2021-ben 78,7 milliárd euró árbevételt ért el.

Forrás: demokrata.hu