Orbán Viktor: Nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon

Fotó Koszticsák Szilárd, MTI

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, „mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről”; fel kell készülni a védekezésre – hangsúlyozta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lehetetlen Magyarországot légmentesen lehatárolni – fogalmazott a kormányfő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Az emberek „pánikreakciója nem teljesen indokolatlan, hiszen egy ismeretlen bajjal állunk szemben” – közölte, de kiemelte: bármilyen fontos információ merül fel, azt azonnal megosztják az emberekkel.
Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón – tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Hozzátette, hogy a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. A politikus még öt országban tizenkét karanténban lévő magyar állampolgárról számolt be, akik közül egy ember vírustesztje volt pozitív. Mint ismertette: öten vannak Spanyolországban, hárman Japánban, ketten Kínában, egy-egy érintett Olaszországban és Németországban tartózkodik. 110 százalékosan ott kell lenni minden külföldön bajba jutó magyar mellett – adta utasításba a nagyköveteknek zárt ajtók mögött koronavírus-ügyben Szijjártó az atv.hu forrásai szerint. Szombaton kiengedhetik a karanténból a Kambodzsa partjainál kikötött óceánjáró hajóról hazatért harmadik magyar utast is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornán. Szlávik János közölte: az óceánjáró (MS Westerdam) másik két utasa pénteken már elhagyhatta a karantént. Tegnap az összes milánói kirándulásból hazatérő, itthon karanténba került diáklányon elvégezték a koronavírus-tesztet, mindegyikük eredménye negatív lett, egyelőre azonban nem engedik haza őket – írja az Index.

A kormány megérti az emberek félelmét a koronavírus-fertőzéstől és az ebből adódó élelmiszer-felhalmozást, de ez a szakértők szerint sem indokolt – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. Schanda Tamás kitért arra is: a jövőben versenyhivatali eszközökkel lépnek fel a koronavírus-járványt kihasználó, rossz szándékú piaci szereplőkkel szemben. Láng- Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője arról tájékoztatott: pénteken a Bv. Holding Kft. 300 ezer szájmaszkot átadott a gyógyszer nagykereskedelemmel foglalkozó Hungaropharma cégnek. Beszámolt egy gyömrői esetről is, melynél a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba szállított nő az esetdefiníciónak nem felel meg, de kivizsgálják.

A jövő hét elejéig valamennyi érintett egészségügyi intézménynek elkülönítőt kell kialakítania a fertőzésgyanús betegek ellátására – közli a Népszava, rámutatva: az elkülönítők kialakításáról szóló, tisztázatlan, ellentmondásos pontokat is tartalmazó utasítást Müller Cecília országos tisztifőorvos írta alá. A döntés alapján már nemcsak a fővárosi Szent László Kórház fogadja a gyanús eseteket, hanem szinte minden ellátó. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete arra kéri tagjait, hogy a koronavírus miatt, szükség esetén, szállítsanak több orvosi eszközt az egészségügyi intézményeknek. A hvg.hu-nak egy vidéki háziorvos és kollégái is arra panaszkodtak, hogy a hivatalos eljárásrend szerint ugyan nekik kellene megvizsgálni a gyanús eseteket, de ehhez nincs megfelelő védőfelszerelésük, és nem is tudják azt beszerezni. Több iskolában sincs sem szappan, sem kézfertőtlenítő – hangzott el az RTL Klub Híradójában. Az Emmi szerint az iskolák rendelkeznek a szükséges anyagi forrásokkal, hogy megvegyék a fertőtlenítőszereket. A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, az országos tisztifőorvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján a Volánbusz soron kívüli higiéniai intézkedéseket vezetett be utasai és munkavállalói védelmében.

Az Index arról is cikkez: annak ellenére, hogy már csütörtökön leleplezték, hogy a Facebookon egy számos veszélyes valótlanságot állító lánclevél terjed a koronavírussal kapcsolatban, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti szervezete gyakorlatilag az álhírek tömegét tartalmazó levél szerkesztett változatát küldte ki a fővárosi gyógyszerészeknek, koronavírus-tájékoztató hírlevél gyanánt. A portálnak Láng-Bognár Kinga úgy nyilatkozott: nem az ő hatáskörük vizsgálni a lánclevelet, ugyanakkor a „rémhíreket terjesztő és pánikot keltő lapok” ellen jogi lépéseket fontolgatnak. Tényi István közérdekű bejelentéssel fordult az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) és a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), mivel szerinte a Facebookon és az álhíroldalakon terjedő pletykák, illetve – a magyar kormányt is ért – rágalmazások nem férnek bele a véleménynyilvánítás szabadságába – közli a PestiSrácok.hu.
A DK 24 milliárd forintot csoportosítana át a koronavírus elleni védekezésre a kormányzat kommunikációs forrásaiból, az összeget a lakosság tájékoztatására fordítanák, illetve felkészítenék a közintézményeket, iskolákat, idősotthonokat, kormányhivatalokat a védekezésre. Az MSZP országgyűlési képviselője, Bangóné Borbély Ildikó pénteki sajtótájékoztatóján további kormányzati lépéseket, azonnali vizsgálatot sürgetett, miután kivontak a forgalomból egy, a kecskeméti Gladiolus Kft.-hez köthető, hatástalan kézfertőtlenítőt. Kijelentette: a szocialista párt kezdeményezi a fogyasztóvédelem átfogó vizsgálatát a hasonló kézfertőtlenítő termékekkel kapcsolatban.

Megalakult a koronavírus elleni védekezéssel foglalkozó fővárosi operatív törzs – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal pénteken. Az operatív törzset Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti. A főváros a BKK és a BKV felületein tájékoztató kampányba kezd, és a cégekkel együttműködve járványügyi tervet állít össze a betegség járványos megjelenése esetére, hogy biztosítsa a város működőképességét és lassítsa a vírus terjedését. A 444.hu cikke szerint Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester arról írt Facebook-posztot, hogy találkozót beszélt meg a kerületért felelős tisztifőorvossal, hogy a beszélgetés alapján hiteles és pontos információkat adhasson a lakosságnak a járványról, csakhogy a megbeszélt esemény előtt a tisztifőorvos azt közölte vele, hogy a főnökei letiltották a találkozót. Budapest Főváros Kormányhivatala a lapnak jelezte: tudatták a polgármesterrel, hogy a koronavírus-helyzettel kapcsolatos intézkedés a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM operatív törzs hatásköre, innen aktuális és pontos információk érkeznek, a magyar lakosság hiteles és egycsatornás tájékoztatása érdekében. „A kormányhivatal nem kíván pártpolitikai akcióban részt venni”- húzták alá. Felesleges volt az egri uszoda bezárása a helyi Fidesz szerint – tudósít a Hír TV. Oroján Sándor kormánypárti politikus szerint nem követte a szolgálati protokollt, és a Védelmi bizottságot sem hívta össze Eger polgármestere, mielőtt bezáratta az uszodát. Mirkóczki Ádám városvezető közösségi oldalán arra kérte a lakosokat, hogy ne tekintsék az egri felnőtt férfi vízilabdázókat „sem hibásnak, sem leprásnak”. Leszögezte: „nem azért hoztam nehéz döntéseket, mert a vízilabdázóink fertőzöttek lennének, hanem azért, hogy minden lehetséges kockázatot minimalizáljunk”.

A koronavírus terjedése miatt márciusról április 24. és 26. közöttre halasztották a közép európai divathét, a Budapest Central European Fashion Week megrendezését – tudatta a Magyar Divat & Design Ügynökség. Magasról nagyon magasra emelte a koronavírus járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – jelezte tegnap Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az ENSZ-szervezet vezérigazgatója. A román hatóságok két újabb koronavírus-fertőzésről számoltak be péntek délután, egy Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

MTI, INDEX.HU, 444.HU, PESTISRÁCOK.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, HIRTV.HU, HVG.HU, NÉPSZAVA