Orbán Viktor: Most nem politikára van szükség, hanem összefogásra

Temesvár, 2019. december 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a ,,Temesvár 30” emlékhét gálaestjén Temesváron 2019. december 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában a belpolitikai helyzet kapcsán úgy fogalmazott: „most nem politikára van szükség”, hanem összefogásra, mert „minél többen fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni”. Emlékeztetett, hogy mivel a legutóbbi parlamenti ülésen nem kapták meg kellő gyorsasággal a szükséges felhatalmazást, most néhány intézkedés jogilag bizonytalanná vált. Ezek között vannak a határátlépési tilalmak, de azokat most más jogi alapon meghosszabbították, mert „nem lehet az országot védtelenül hagyni akkor sem, ha az ellenzék nem méltóztatik hozzájárulni a gyors döntéshez” – közölte. Hozzátette: az egyetemek rektoraitól továbbra is azt kérték, tartsák zárva az intézményeket. A miniszterelnök megjegyezte: jövő héten már elég lesz a kormánypárti képviselők szavazata is a gyors cselekvéshez szükséges döntésekhez.

„Ebben a járványügyi helyzetben nagyon fontos, hogy a politikai pártok ne rivalizáljanak, ne növeljék a bizonytalanságot és ne cáfolják azt, amit a szakemberek mondanak, hanem egymást erősítő nyilatkozatokat tegyenek” – hívta fel rá a figyelmet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Vírusügyben lassan, üzleti ügyekben gyorsan lép a kormány – hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Szilágyi György, a Jobbik alelnöke. Szerinte csütörtökön a kormány és az országos tisztifőorvos már a koronavírustörvény parlamenti elfogadása előtt meg tudott hozni minden szükséges intézkedést, ami azt mutatja, hogy ezek a lépések megtehetőek a „teljhatalomtörvény” nélkül is.

Az ENSZ emberi jogi biztosa problémásnak minősítette a magyar koronavírus-törvényt. A Rupert Colville szóvivő által jegyzett közlemény úgy fogalmaz, hogy a törvényjavaslat gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházná fel a magyar kormányt a rendelettel történő kormányzáshoz, és egyértelmű határidő nélkül egyszerűen megkerüli a parlamenti ellenőrzést.

A Riporterek Határok Nélkül és nyolc másik, a sajtószabadság védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy egyes kormányok a koronavírus járványt használhatják fel az alapvető jogok elnyomására, és az információ szabad áramlásának a meggátolására – számol be a Népszava.

Az MSZP a koronavírus-járvány miatt azt kezdeményezi, hogy a kormány április 6-ra hozza előre a nyugdíjkifizetéseket – közölte pénteken Korózs Lajos az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Emellett kezdeményezik a gáz árának 32, valamint az áram és a távfűtés árának 10-10 százalékos csökkentését is.

A Párbeszéd online petíciót indít annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt a kormány vezessen be úgynevezett válságkezelő alapjövedelmet. Tordai Bence frakcióvezető-helyettes pénteki online sajtótájékoztatóján elmondta: eszerint a havi százezernél kevesebbet kereső felnőttek jövedelmeit, nyugdíját vagy támogatásait az államnak kellene kiegészítenie százezer forintra, a gyermekek után járó családi pótlékot és szja-kedvezményt pedig ötvenezer forintra.

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP. Kanász-Nagy Máté, a párt képviselője az egészségügyi ellátásban 30 százalékos, az idősgondozásban dolgozóknak 50 százalékos azonnali béremelést szorgalmazott.

A 24.hu arról ír: a Kövér László házelnök által benyújtott törvényjavaslat szerint úgy módosulna a házszabály, hogy a vészhelyzet ideje alatt ne lehessen törvényjavaslatokat terjeszteni a parlament elé, azokkal csak a vészhelyzet lejárta után foglalkozzanak. Széll Bernadett független képviselő Facebook-oldalán úgy reagált:

„Tovább zajlik tehát az ellenzéki jogkörök visszavágása, pedig semmilyen szükség nincs rá”.

A Publicus Intézet felmérése szerint a magyarok háromnegyede gondolja úgy, hogy a kormány jól kezeli a vírushelyzetet. A kormánypárt népszerűsége a március eleji eredményekhez képest 48-ról 52 százalékra nőtt. A DK és az MSZP márciusi eredményei változatlanok (13, illetve 11 százalék), a Jobbik egy kicsit gyengült, a Momentum támogatottsága 12-ről 4 százalékra csökkent.

MTI, NAPI.HU, NEPSZAVA.HU, HIRTV.HU