Orbán Viktor: Most nem a gazdaság az első, hanem az emberek

Tusnádfürdõ, 2019. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök elõadása elõtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta: „most nem a gazdaság az első, hanem az emberek”, de persze közben már dolgoznak a gazdaság védelmén, újraindításán. Közölte: várhatóan április első-második hetében lép a nyilvánosság elé a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervvel.

Mostanáig 245 milliárd forintot költött a kormány a költségvetésből a járvány elleni védekezésre – tudatta közösségi oldalán a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte: a gazdaságvédelmi intézkedések csaknem 90 milliárd forintot hagytak a magyar gazdaságban, járványügyi eszközbeszerzésekre pedig 157 milliárd forint jutott. A pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy a vírus által előidézett helyzethez igazítsa a költségvetést, és folyamatosan rendelkezésre álljon a szükséges fedezet. Hozzátette, hogy hamarosan további gazdaságvédelmi intézkedések következnek.

A kormány újabb tájékoztató filmet jelentet meg, most a munkahelyek védelme lesz a középpontban – mondta el Dömötör Csaba Facebook-oldalán közzétett videójában. Az, hogy vigyázunk egymásra, nemcsak az emberéletek, hanem a munkahelyek védelmére is vonatkozik – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A legfontosabb, hogy az ország megőrizze a működőképességét – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának pénteki ülésén. A koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetőjeként elmondta első körben 139 ilyen céget választottak ki, ebből 65 állami, 74 magántulajdonban van. Jelenleg 84 vállalatnál látnak el feladatot, 76 honvédelmi irányító törzs bevonásával. Szólt arról, hogy több önkéntes jelentkező is volt, amely szeretne a létfontosságú vállalatok körébe tartozni. Varga-Damm Andrea, a bizottság jobbikos alelnöke aziránt érdeklődött, hogy milyen feladata lehet a honvédségnek például pénzverőnél, befektetőalapban vagy a Boschnál, és hogy miért hiányoznak a legnagyobb élelmiszerellátók, a „Csányi-érdekeltségek” vagy „Mészáros Lőrinc Opus-Global-érdekeltsége”. Benkő Tibor azt mondta, a Bosch például önként jelentkezett.

Kiemelte: nem azt nézik, hogy ki a tulajdonos, a vállalat profilja a meghatározó.

Száz neves közgazdász nyílt levélben kéri a kormánytól, hogy hozzon az eddigieknél is komolyabb gazdaságpolitikai intézkedéseket a járvány okozta nehézségek enyhítéséért. Az aláírók között szerepel többek között Király Júlia, volt MNB-alelnök, Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter és Mellár Tamás, a KSH volt elnöke is. A kért intézkedések között szerepel például a vállalatok támogatása a bérek és a fizetett szabadságok finanszírozásával, a munkavállalók béreinek és egyéb ellátásainak kifizetése állami forrásból, valamint a pénzpiacok működésének segítése is.

A kiskereskedelmi láncok adatai szerint 56,9 milliárd forintot hagytak a vásárlók az élelmiszerüzletekben és a drogériákban a március 9-15. közötti héten, 47 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közli a Nielsen piackutató.

Fellépést és ellenőrzéseket sürget az élelmiszerek árának helyenkénti drasztikus emelése miatt Nagy István agrárminiszter, arra kérve a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban ellenőrizzék azokat a piaci szereplőket, amelyek tisztességtelen árpolitikával próbálnak meg nyerészkedni a kialakult helyzetben.

A 2019. decembere és 2020. február vége közötti három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 0,2 százalékkal kevesebb, 4 millió 490 ezer volt, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 70,0 százalékos. A munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt, a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 4 ezerrel csökkent, az egy hónappal korábbiakkal összevetve ugyanannyival emelkedett – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Többen felhívják arra a figyelmet, hogy „zavaros” helyzetet teremtett a tisztifőorvos határozata, mely szerint minden Magyarországra belépő teherautó-vezetőnek házi vagy orvosi karanténba kell vonulnia 14 napra, ugyanis ez fennakadásokat okozhat az áruszállításban. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete az Indexnek elmondta: felvették a kapcsolatot az operatív törzzsel a helyzet tisztázásáért. Két gyors intézkedést kértek: emeljék vissza azt a részt a határozatba, hogy továbbra is csak a kockázatos országokból érkezőkre vonatkozzon a karantén-kötelezettség és a járványügyi hatóságok az eddigi gyakorlathoz hasonlóan ne elbírálni akarják a teherautóvezető leadott nyilatkozatát, hanem vegyék tudomásul, és ezzel automatikusan továbbra is járjon a felmentés. A szakmai Ipartestület is azt kéri, hogy a tisztifőorvos erősítse meg: a korábbi rendelet hatályos. Pénteken reggel már több kamionos jelezte, csak a karanténról szóló határozat kiadása után engedték az országba őket.

MTI, 444.HU, NEPSZAVA.HU,HVG.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU, NÉPSZAVA