Orbán Viktor: Most nagyobb esélyünk van a sikerre, mint bármikor korábban

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Tájkép csata után címmel tett közzé videót közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, aki az uniós csúcs lezárását követően értékelte a tanácskozás eredményeit. „Fontos győzelmet arattunk, de a nemzetközi politika sosem ér véget, nincs olyan, hogy egyszer csak abbahagyják. Következésképpen mindig új kérdések, új viták jönnek elő” – mutatott rá a kormányfő, kiemelve: „miután nekünk, magyaroknak és közép-európaiaknak megvan a határozott és világos érdekünk, most már erőnk is van, hogy ennek érvényt tudjunk szerezni, ezért ki fogunk állni az érdekeink mellett a következő időszakban. A különbség az, hogy most nagyobb esélyünk van a sikerre, mint bármikor korábban volt” – összegzett a miniszterelnök, aki szerint az, hogy az Európai Bizottság élére egy hétgyerekes német családanyát javasoltak az EU állam- és kormányfői, „már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában”.

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

„Az a helyes magatartás, ha megelőlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetőinek, illetve vezetőjelöltjeinek” – fogalmazott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai Kormányinfón, kiemelve: sikerült elérni, hogy néppárti jelöltet válasszanak, és bár vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, megvan az esélye, hogy Ursula von der Leyen a tagállamok között korrekten közvetítsen és a szerződések őrének szerepét jól ellássa. Megjegyezte: francianémet javaslatként került elő Ursula von der Leyen jelölése. A tárcavezető szerint a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között, ugyanakkor az Európai Bizottság sikeres tevékenységének az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére. Hozzátette: fontos, hogy „a mi céljaink” – a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása – ne legyenek támadott célok. A tárcavezető hangsúlyozta továbbá: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult.

A V4-országok között a bevándorlás kapcsán létrejött időleges szövetség egy stratégiai, erős és hosszú távú szövetséggé alakult – jelentette ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Hollik István közölte: az elmúlt napokban az EU-csúcs kapcsán hosszú, változatos tárgyalások voltak a visegrádi 4-ek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) között. Az mindvégig biztos volt, hogy a V4-ek egysége megbonthatatlan – tette hozzá. A kormányszóvivő azt mondta: Magyarország részéről nincs akadálya annak, hogy a bizottsági elnöki posztra jelölt Ursula von der Leyennel megválasztása után jó kapcsolatot alakítsanak ki.

Üdvözölték a vezető lengyel politikusok Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság élére, a kormánypárt a jelöltállítási folyamatban megnyilvánult visegrádi egységet emelte ki, az ellenzéki Polgári Platform pedig azt, hogy egy pártcsaládban van a német védelmi miniszterrel. Jacek Czaputowicz külügyminiszter szerint kiderült, hogy „lehetetlen Lengyelország és a közép-európai térség országainak mellőzésével személyi megoldásokat kikényszeríteni”. Észtország, Lettország és Litvánia szerdán üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A tallinni, a rigai és a vilniusi kormány támogatásáról biztosította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát, hangsúlyozva a tárcavezető Európa-párti hozzáállását és a balti országok biztonságának megerősítésében játszott szerepét.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegelnek szerdán. Gabriel példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére. Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a kabinet szokásos szerdai sajtótájékoztatóján reagált a szociáldemokrata politikus bírálatára. Leszögezte: von der Leyen jelölése jogszerű, nem történt trükközés.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közösségi oldalán azt írta: nem fogja támogatni Ursula von der Leyen kinevezését az Európai Bizottság élére, és döntése nem a jelölt személyének, hanem az eljárás elvi elutasításának szól. Ujhelyi azt írta: politikailag nem tudja támogatni azt a csomagot, amely „Európa populistáinak sötét szobáiban formálódik!” Hozzátette: „az európai közösség új vezetőiről nem sunyi háttéralkuk mentén kell dönteni. Magyarország sokat veszíthet azzal, hogy megint attól hangos az Unió: Orbán Viktor botot dugott a küllők közé”. „Ursula von der Leyenről Orbánnak annyi jutott eszébe, hogy hétgyermekes családanya” – kommentálta Vadai Ágnes Orbán Viktor videóját, a DK alelnöke szerint „az ilyen mondatok teszik ezt az embert végtelenül irritálóvá”. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán arról írt: „eddig Európa három legfontosabb tisztségéből – a Bizottság, a Tanács és a Parlament vezetői közül – három tartozott Orbán Viktor pártcsaládjához; mostantól csak egy fog”. Hozzátette továbbá: „Ursula von der Leyen Angela Merkel szövetségese, a melegházasság támogatója, az európai egység elkötelezett híve, a jobboldal progresszív politikusa. Ő volt az, aki korábban Orbán Viktort is számonkérte az európai értékek megsértése miatt. Szerintem a propagandában hamarosan sorosista ügynökké válik majd”.

Eközben az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament szerdán, a DK-s Dobrev Klára és a Fidesz-KDNP-s Járóka Lívia pedig az első körben megkapta a szükséges többséget szerda délután, így két és fél évig az EP alelnökei lesznek. „Szeretném, hogyha lenne egy összeurópai szegénységstratégia, amivel 120 millió embert célozunk meg. Nagyon sok jó gyakorlatot szedtünk össze az elmúlt két évben” – jelentette ki Járóka Lívia nem sokkal azután, hogy megválasztották az Európai Parlament egyik alelnökének. Az Euronewsnak adott interjúban a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról elmondta, hogy „most, hogy megnyugodnak a kedélyek, egy konszolidációs folyamatra számítok. (…) Az elkövetkező időszakban is mindenképpen a legfontosabb partnerünknek tekintjük őket”. Járóka Lívia a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy a szavazás után szinte rögtön gratulált Dobrev Klárának. „Örülök neki, hogy ketten vagyunk. Jó dolog, hogy több magyar van az Európai Parlament elnökségében” – tette hozzá.

A rekordrészvétel mellett lezajlott májusi EP-választáson a Fidesz-KDNP szövetsége rekordgyőzelmet aratott, így a Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament mind a 22 szakbizottságában helyet szereztek – írta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében. Úgy fogalmaztak: „a következő 5 évben tehát minden eddiginél nagyobb erővel folytatódik a nemzeti érdekek hatékony képviselete”.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója ideiglenesen távozott a szervezet éléről azzal összefüggésben, hogy kedden az Európai Tanács az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölte. Az IMF erről szóló közleménye szerint Lagarde helyére ideiglenesen David Liptont, az IMF első vezérigazgató-helyettesét nevezte ki.

INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, 444.HU, PESTISRACOK.HU, MTI, MAGYAR NEMZET