Orbán Viktor miniszterelnök interjúja a Kossuth Rádióban

Forrás MTVA

A lengyel kormány tegnap késő este úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények mellett hajlandó elállni a vétótól.

Az európai uniós országok többsége, úgy véli, hogy a koronavírus okozta válság megsegítésére létrehozott támogatási alapot, a költségvetést, és a jogállamisági vitát egyszerre kell tárgyalni. Magyarország ezzel nem ért egyet, a magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy külön kell ezeket tárgyalni – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

Hozzátette, hogy Magyarország elfogadja a támogatási alapot, és a költségvetést, de a jogállamisági vitát el kell halasztani.

A lengyelek sem állhatnak el a vétótól, mert a két ország közös nyilatkozatot adott ki, amiben leszögezték, hogy egymást támogatják, és

nem fogadnak el olyan egyezményt, amely Lengyelországot vagy Magyarországot bármilyen szinten rosszul érinti

– emelte ki.

A magyarok lehet, hogy nincsenek olyan sokan, mint a németek, de nem most jöttünk le a falvédőről. Tehát olyan dolgoknál, amik látszólag elkülönülnek egymástól, mi látjuk az összefüggést – utalt arra, hogy az uniós költségvetésről szóló megegyezés mellett hirtelen migrációs, kötelező betelepítési kvóták is előkerültek.

Egyetlen országot sem lehet olyan dologra rákényszeríteni, amit az az ország nem akar. Magyarország pedig nem akar migránsokat befogadni. A mostani intézkedések, próbálkozások középpontjában az áll, hogy rákényszerítsék, Magyarországot és Lengyelországot, hogy bevándorlókat fogadjon be. A mostani intézkedések is azt szolgálják, hogy erre egy jogi alapot teremtsenek – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta, hogy egyelőre még nem lehet összefüggéseket találni aközött, hogy kipattant a Szájer-ügy, és hogy a Néppárt megtámadta Deutsch Tamást. Ez egyelőre csak fantázia, és a politikai életben ennek nincs helye.

Hangsúlyozta, ismeri a több könyvből álló törvénykönyveket, de még nem találkozott olyannal, hogy 25 tagállam jóváhagyásával is el lehet fogadni egy törvényt. A miniszterelnök nem érti, miért problémázik az unió, hiszen ha most decemberben nem születik meg a közös döntés a költségvetésről, akkor sincs semmi probléma, hiszen akkor havi folyósításokkal fog működni az unió.

Fontos kérdésekről kell beszélni, hiszen az unió közös hitelt akar felvenni. A 27 ország közösen és együtt kell majd fizesse a törlesztést. Azonban ha egy-egy ország nem tudja teljesíteni a rá eső részletet, akkor azt a többi ország kell, hogy kifizesse, ami komoly gazdasági válságot is eredményezhet a túlterhelt országban. Éppen ezért

Magyarország nem is örül annak, hogy ebben részt kell vennie, de mivel szolidárisak vagyunk és ezt megtesszük a bajbajutott országok miatt.

Nem Magyarország miatt nincs megállapodás, hanem azon országok miatt, amelyek rá akarják kényszeríteni Magyarországot arra, hogy változtassa meg migrációs politikáját és fogadjon be migránsokat.

Ne lepődjünk meg azon, hogy az unió szavazati jogokat és lakásokat akar adni a migránsoknak. Azért

nem kell meg ezen meglepődni, mert ez maga a Soros-terv. Ezért is ellenáll Magyarország

– hangsúlyozta.

Az biztos, hogy ha a baloldal 35 millió migránsnak ad szavazati jogot, akkor a sokáig számíthatnak ezeknek a bevándorlóknak a szavazatára. Azt is lehet látni, hogy a magyar baloldal is ezt szeretné megvalósítani Magyarországon. A migránsokkal a baloldal nyerni, az ország viszont veszíteni fog, hiszen a migránsok alapjaiban alakítanák át a teljes európai és magyar kultúrát – fogalmazott Orbán Viktor.

A britek csapást mértek az unióra. Hiába hangoztatta az unió, hogy meggyengültek a kilépéssel. Azzal, hogy már az Egyesült Királyságban pár héten belül elkezdik az oltásokat bebizonyították azt, hogy sokkal jobban járnak azok, akik kilépnek az unióból. Bebizonyosodott, hogy

míg az uniósban a politikusok politikai vitákat folytatnak, egymást támadják, akár a jogállamiság kérdésével is, addig az unión kívüliek hatékonyan védik meg polgáraikat azáltal, hogy a tényleges problémákra fókuszálnak

– mondta a kormányfő.

Magyarország megtesz mindez azért, hogy ahonnan csak lehet, vakcinát szerezzen be.

Azt is elmondta, hogy jövő héten már lehet regisztrálni a vakcinára, de a jelentkezési sorrend nem befolyásolja majd a beoltások fontossági sorrendjét. A regisztrációval csak az igényfelmérést szeretnék elvégezni.

Az operatív törzs már meghatározta, azt a sorrendet, hogy kik fognak részesülni először a vakcinából, ezek az egészségügyi dolgozók lesznek, akiket majd a súlyos állapotban lévők fognak követni

– közölte.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió