Orbán Viktor: Minden európai ország elsőszámú kérdése az EP-választáson a migráció ügye / Az RMDSZ listájára szavazzanak a romániai magyarok!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetemen. - A kép forrása: sapientia.ro

Minden európai ország elsőszámú kérdése az EP-választáson a migráció ügye, és a jövő egyik legnagyobb kérdése, hogy a bevándorlás ügyében sikerül-e közelíteni a széttartó véleményeket, helyreáll-e az európai egység, de eddig egy erre irányuló kísérlet sem járt sikerrel – mondta Orbán Viktor szerdán, Kolozsváron.

A magyar kormányfő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott előadásában kiemelte: két ágra szakadt az európai politikai gondolkodás a bevándorlással kapcsolatban. Míg a Nyugat azon gondolkodik, „hogyan éljünk együtt”, mi, középeurópaiak azon: mit kell tenni, hogy ne következzen be, hogy együtt kelljen élnünk a migránsokkal – közölte. Orbán Viktor szerint a nyugatiak el akarják tüntetni a különbségeket, azt akarják, hogy „mi is engedjük be nagy számban a bevándorlókat”, és akkor helyreáll az európai egység. Szerintünk azonban „az európai egységért ezt az árat nem szabad megfizetni” – jelentette ki. A miniszterelnök kitért rá: biztonságos, keresztény és fejlődő magyar életet kínálunk a magyar fiataloknak. „Nagy idők és nagy lehetőségek kapujában állunk” – fogalmazott. Megjegyezte: geo-stratégiai alapozottságú külpolitikát kell folytatnunk, úgy kell alakítani a kapcsolatainkat minden irányba, hogy az nekünk jó legyen. Orbán Viktor a Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével Kolozsváron tartott közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azoknak a magyaroknak, akik az összmagyar brüsszeli képviseletet szeretnék erősíteni, hogy ott erős hangja legyen a magyarságnak, Romániában az RMDSZ-re kell szavazniuk az EP-választáson. Megjegyezte: optimistán tekintenek a voksolás elé, „odahaza mi, itt az RMDSZ jó eséllyel fut neki”, sokat tettek, hogy kiérdemeljék az emberek bizalmát. Kelemen Hunor arról beszélt: az erdélyi magyaroknak is ott kell lenniük az Európai Parlamentben, ahol az EU átalakításáról döntenek. Az RMDSZ elnöke elmondta: pártja is, valamint a Fidesz is kampányban van, és a világ legtermészetesebb dolga, hogy segítik egymást. Úgy vélte: a magyarság közös ügye, hogy erős magyar képviselet legyen az Európai Parlamentben, mert az EU olyan változások előtt áll, amelyek az Unióban valamennyi polgárt érintik, és – mint fogalmazott – „okos ember megpróbálja a változásokat befolyásolni. Erős magyar képviseletet akarunk az EP-ben. Olyat, hogy a változásoknak ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk”. (Forrás: MTI)