Orbán Viktor megkapta Karácsony Gergely levelét / Gulyás Gergely: Az új fővárosi vezetés november 15-ig döntsön a budapesti nagyberuházások sorsáról!

Fotó Shutterstock

„A levelet már megkaptam” – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök az atv.hu kérdésére, hogy megkapta-e már Karácsony Gergely levelét. Arra a kérdésre, hogy találkozik-e a főpolgármesterrel, a kormányfő elmondta: várja a fővárosi közgyűlés első ülését. Az atv.hu emlékeztet: az újonnan megválasztott ellenzéki főpolgármester első munkanapján kért levélben személyes találkozót Orbán Viktortól. Karácsony Gergely azt kéri majd a miniszterelnöktől, hogy „állítsa le a fővárosi látványberuházásokat, ellenben nyújtson több pénzt a kormány a közösségi közlekedés finanszírozására” – teszik hozzá.

A kormánypárt nem kíván lemondani a fővárosról – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek adott interjújában. A tárcavezető aláhúzta: mindazokat a feltételeket, melyeket Tarlós Istvánnak biztosított a kabinet, szeretnék Karácsony Gergelynek is biztosítani a továbbiakban. A kérdés inkább az, hogy az új vezetés miként áll a leendő és már megkezdett projektekhez és beruházásokhoz – tette hozzá a kancelláriaminiszter, megjegyezve: a kormány arra kéri az új fővárosi vezetőket, hogy november 15-ig jelezzék szándékaikat, és nemleges válasz esetén a kabinet újragondolja a felszabaduló pénzek sorsát.

Baán László, a Liget Projektért felelős miniszteri biztos az ATV Egyenes beszéd csütörtöki adásában arról beszélt: „bizakodó a főpolgármesterrel történő együttműködéssel kapcsolatban”, jóllehet „a kampányban elhangzottak ígéretek, amelyek kötik Karácsony Gergelyt”. Mint kifejtette: senki nem látja előre, milyenek lesznek a tárgyalások Karácsony Gergellyel a városligeti fejlesztések sorsáról. Baán jelezte: ő maga nem fog tárgyalni, csak szakmai érveket fog mondani a kormánynak. Az új városvezetés által leállítani szándékozott, még csak a tervezés, előkészítés fázisában járó projektelemek közül az Új Nemzeti Galéria lenne az egész fejlesztés „vezérhajója, enélkül helyi érdekűvé válna a projekt, és meg sem térülne”, és máshol nem is lehetne felépíteni a galériát.

A hvg.hu arról számol be, hogy a Liget Budapest is megosztotta Facebook-oldalán azt a petíciót, amelyet vidékről indítottak a Liget Projekt megmentéséért, holott az azt működtető Városliget Zrt. korábban azt nyilatkozta: a fővárosnak nincs a kezében semmilyen eszköz a városligeti múzeumi negyed építésének megállítására. A felhívásban azt írták: „Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé”, és arra kérik a kormányt, hogy tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a beruházás megmentésére. A kezdeményezést eddig 6700-en írták alá – írja a portál. ATV.HU, MANDINER.HU, INDEX.HU, HVG.HU