Orbán Viktor meghívta a kormány ülésére Karácsony Gergelyt, a főpolgármester elfogadta a meghívást

Fotó: Shutterstock

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, melyben kifejtette: „Magyarország kormánya nevében ismételten gratulálok a budapesti polgárok döntése alapján elnyert megbízatásához”. A kormányfő jelezte: „A 2019. október 24-én kelt levelét, melyben találkozót kezdeményezett, köszönettel megkaptam. Tudomásom szerint a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére november 5-én kerül sor. Meggyőződésem, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kérem, hogy fogadja el meghívásomat Magyarország kormányának november 6-án esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessük, és döntést hozhassunk a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről”. Hozzátette: a kormányülés Budapesttel foglalkozó napirendi pontja „természetesen nem korlátozódik a fejlesztések ügykörére, szívesen megismerjük az Ön álláspontját bármely más Budapest számára fontos ügyben is”. A kormányülés kapcsán arra is kitért: „A szükséges technikai kérdésekben Gulyás Gergely miniszter úr örömmel áll az Ön rendelkezésére”.

Elfogadta Orbán Viktor meghívását a kormányülésre Karácsony Gergely, aki ezt hétfő este a Facebookoldalán jelentette be. A politikus azt írta: a meghívást a közös munka kezdetének, az első lépésnek tekinti.

Karácsony Gergely az Euronewsnak adott interjújában arról beszélt, hogy Budapest a klímaváltozás nagy vesztese lesz vagy lehet. „Éppen ezért el kell indítani azt a folyamatot, amely révén Budapest kiveheti a részét a klímaváltozás elleni küzdelemből. Szeretnénk elérni, hogy a főváros 2030-ra karbonsemleges legyen” – fogalmazott a főpolgármester.

Az Index arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésére beterjesztett, Karácsony Gergely által jegyzett előterjesztés azt javasolja a közgyűlésnek: kezdjen tárgyalásokat a kormánnyal annak érdekében, hogy a Ligetben olyan beruházásokat ne valósítsanak meg, amelyek kivitelezése érdemben eddig nem kezdődött meg. A dokumentum a három ilyen projektelem közül csak az Új Nemzeti Galériát nevesíti, de a meghatározás ráillik a Magyar Innováció Házára és a színházra is – teszi hozzá a lap, megjegyezve: az új városvezetésnek nincs elvi kifogása az ellen, hogy ezek a kulturális beruházások esetleg egy másik, nem városligeti helyszínen megvalósuljanak. A főpolgármester javaslatait ismertetve az Index kiemeli: Karácsony az Átlátszó és a K-Monitor, illetve a Transparency International által kidolgozott javaslatokat is szeretné beépíteni a fővárosi működésbe, így az összes fővárosi szerződést elektronikusan kereshető formában tennék közzé. Karácsony Gergely az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztését is célul tűzi ki, egy másik előterjesztése szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában november 27-ig javaslatot fog tenni, ami elsősorban a diagnosztikai eszközökhöz való hozzáférés javítását érinti majd. MTI, INDEX.HU, 24.HU, PESTISRACOK.HU