Orbán Viktor: Meg kell védeni a biztonságot, tovább kell őrizni az identitást és erősíteni a versenyképességet

Orbán Viktor: "Meg kell védeni a biztonságot, tovább kell őrizni az identitást és erősíteni a versenyképességet". - A kép forrása: miniszterelnok.hu

 Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Zala-Zone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

Zalaegerszeg – Élet a tesztpályán. – A kép forrása: autopro.hu

„Ez a három dolog a magyar észjárás szerint összefügg: az identitásunk és a határaink megvédéséhez hozzátartozik az európai életforma, az európai gazdasági modell és a világ legnagyobb belső, egységes piacának megőrzése is” – fejtette ki a kormányfő. Hangsúlyozta továbbá: a pénzügyi és a migrációs válság, valamint a Brexit is arra figyelmeztet, hogy „ha nem figyelünk oda, ha nem választunk megfelelő vezetőket, ha nem hozunk jó döntéseket, ha nem teszünk bátor lépéseket, akkor Európa tartós hanyatlása is bekövetkezhet”. Reményét fejezte ki, hogy az EP-választás után lesznek olyan vezetői a kontinensnek, akik meg akarják erősíteni a polgárok biztonságát, társadalmi-gazdasági helyzetét és Európa szuverenitását. A járműipari tesztpályáról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: „a jövő elkezdődött körülöttünk, úgy hívják, digitális gazdaság, ez a beruházás pedig egy első jegy, amelyet megváltottunk ebbe a bizonyos jövőbe”.

A látvány-terv. – A kép forrása: automotor.hu

A Kormány kutatás-fejlesztési politikájáról szólva elmondta: idén a költségvetés több mint 140 milliárd forinttal támogatta a hazai K+F-et és innovációt, jövőre pedig várhatóan 30-40 milliárd forinttal emelik az állami forrásokat. Szerinte ez jól mutatja az MTA-vita hátterét is: nem az a kérdés, mi legyen az Akadémiával, hanem az, hogy mi legyen a magyar innovációval, kutatással. „Ha már több pénzt akarunk rá elkölteni (…), akkor nyilván szeretnénk jól és hatékonyan felhasználni” – jelentette ki. A kormányfő sürgette továbbá, hogy Európa tartson lépést a versenytársakkal a digitális korszakba vezető úton, és őrizze meg „digitális szuverenitását”. A Vodafone közölte, hogy a Zala-Zone Járműipari Tesztpálya megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök az elsők között próbálhatta ki a Vodafone által bemutatott távvezérlésű autót, amit 5G-n keresztül irányítanak. A kormányfő a közösségi oldalára feltöltött egy videót, amin az látható, hogy előbb Keszthelyi Vivien autóversenyző mellett az anyósülésben, majd pedig egy kísérleti motorral szerelt Alfa Romeo volánja mögött maga is kipróbálta a tesztpályát. (Forrás: MTI/index.hu)