Orbán Viktor: Manfred Weberék elbuktak, a magyar emberek nem akarták őket

Fotó: Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben az EU-csúcsról beszélve kiemelte: „jelentős lépéseket tettünk”. Emlékeztetett: Magyarországon nagy támogatást kaptak, az 53 százalék „példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs”. Ezért komoly vállalásokat is tett: azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják – idézte fel a politikus, hozzátéve: azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki „ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”. A kormányfő aláhúzta: „ezt a két vállalást a tegnapi napig” sikeresen teljesítette, mert „a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek”, és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg, a „távozásuk jó hír Magyarország számára”. Arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak van-e esélyük fontos uniós posztra, a miniszterelnök úgy válaszolt, „igen, jó esélyünk van rá”. Orbán Viktor jelezte azt is: a visegrádi országok képviselői a jövő hét közepén újra asztalhoz ülnek, a június 30-i EU-csúcson pedig megpróbálják érvényesíteni Közép-Európa érdekeit. Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy információik szerint a V4-ek a néppárti Michel Barniert tartják elfogadható jelöltnek az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Továbbra is kiáll Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölése mellett a bajor politikus pártja, a CSU, az uniós csúcstalálkozóról a német sajtóban megjelent első értékelések szerint viszont már nemigen van esélye a tisztség megszerzésére. Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a Twitteren azt írta: „Manfred Weber az Európai Bizottság demokratikusan legitimált elnöke”, hiszen „ő és az Európai Néppárt szerezte a legtöbb szavazatot”.

„Botrány, amit Weber úrral művelnek, nem ezt érdemli, és én védeni fogom a végsőkig” – rögzítette Joseph Daul, az EPP elnöke a Die Welt című lap szerint.

A Die Welt arról is beszámolt: „mérgezett a légkör” a német kancellár és a francia elnök viszonyában, és Berlinben „bizarr provokációként” élték meg Emmanuel Macron javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Angela Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek. Továbbra sem vállalna vezető tisztséget egyetlen brüsszeli uniós intézmény élén sem, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az erre vonatkozó, „gyakran ismételt szavait szemmel láthatóan nem tartják tiszteletben” – tudatta a német kancellár az EU-csúcstalálkozót követően újságírói kérdésre válaszolva. Angela Merkel az uniós intézmények vezető tisztségeivel kapcsolatban leszögezte: tiszteletben tartják a különböző álláspontot képviselő uniós tagországi vezetők véleményét, az unió ugyanis „nem csak Franciaországból és Németországból áll”. „Amennyiben a néppárti Manfred Weber az európaiak előtt mutatkozott volna be, mint az Európai Bizottság elnökjelöltje, a támogatása nem jelentett volna problémát, de ő a német lista vezető jelöltje volt, ez pedig így nem működik” – jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az EU-csúcstalálkozót követően. MTI, MAGYARNEMZET.HU