Orbán Viktor Manfred Weber jelölését támogatja – Matteo Salvini elindulna az Európai Bizottság elnöki posztjáért

A kép forrása: 444.hu

A Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök nem Alexander Stubb, hanem Manfred Weber jelölését támogatja az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségére – közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter tegnap az MTI-vel.

 


Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetõje, a bajor Keresztény-szociális Unió, a CSU elnökhelyettese. Ő lehet az Európai Bizottság következõ elnöke. (MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

Rogán Antal felidézte, az EPP elnöksége szerdán meghallgatta mindkét pályázó politikust: az Európai Néppárt liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb volt finn kormányfőt és az EPP kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezetőt, a bajor CSU elnökhelyettesét. Orbán Viktor az elhangzottak alapján

– és amennyiben a két jelölt közül kell választani – egyértelműen a Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozó bajor politikust támogatja, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal és ezt teszi majd a Fidesz is a néppárt novemberi helsinki kongresszusán, ahol a jobbközép erőket összefogó pártcsalád listavezetőjének személyéről döntenek majd – mondta el a miniszter.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a La Republica nevű olasz lapnak adott interjújában elmondta, hogy gondolkodik rajta, hogy elinduljon az Európai Bizottság elnöki posztjáért. Hozzátette: a hozzá hasonló, nacionalistának minősülő vezetők szerte az Európai Unióban arra biztatják, hogy induljon a posztért, az ötlet pedig tetszik neki.

Angela Merkel német kancellár szerdán szűk körben Orbán Viktor miniszterelnök „fejére olvasta rajongását” Matteo Salvini iránt – írja a Spiegel Online. Az Európai Néppárt vezetői a brüsszeli EU-csúcson tartottak egyeztetést, amikor is a Fidesze terelődött a szó. A beszélgetés során szót kért Angela Merkel is, és a német kancellár elmondta Orbán Viktornak személyesen is, amiről a hírek szerint hetek óta dühödten beszél szűk körben. Merkelt ugyanis felháborította, ahogy a magyar kormányfő augusztus végén kifejezte rajongását Matteo Salvini olasz belügyminiszter iránt. A német kancellárt támogatásáról biztosította a tanácskozáson Jyrki Katainen finn EU-biztos, emellett a görög konzervatívok képviselője, Kyriakos Mitsotakis is hevesen bírálta Orbánt. A Spiegel Online szerint Orbán Viktort ugyanakkor támogatásáról biztosította több kelet-európai politikus. A Fidesz kizárása a lap szerint nem is került szóba. Joseph Daul, az EPP elnöke a tanácskozáson elmondta, hogy a Fidesz kizárásáról csak akkor lehet szó, ha ezt a tagok megfelelő száma írásos formában nála kezdeményezi, ilyenre pedig eddig nem került sor.

A Kisgazda Polgári Egyesület azt támogatja, hogy az Európai Néppárt az eddiginél is erősebben álljon ki az Európai Közösség keresztény gyökerei mellett. (Forrás: MTI/magyaridok.hu