Orbán Viktor: Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz

Fotó hirado.hu

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének válaszolva szerdán. A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t. A kormányfő „Szamizdat Nro.5.” című írásában emlékeztetett, Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot”.

A járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, „az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt” – sorolta Orbán, hangsúlyozva, a „GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk”. „Ez lenne a tévút?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Arra is kitért: „közismert tény”, hogy Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói.”

Orbán hozzátette: ez igaz, de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt, gyűlölet. Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését – írta a kormányfő, aki szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a „kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik”. Orbán megjegyezte: rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az EP-t a nemzeti Parlamentek fölé akarja helyezni.

MTI