Orbán Viktor: Május elején várható a kilábalási terv bemutatása

Fotó MTI, Mohai Balázs

Orbán Viktor hétfőn a Mária Rádiónak adott interjúban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban úgy nyilatkozott: május 3-án eléri az ország „a teljes önvédelmi képességet”, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális élet kerékvágásába. „De erről majd május 3-án, 4-én tudok legkorábban beszélni, hamarabb nem, de remélem, hogy akkor már (…) egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tudok bemutatni az országnak” – mondta a kilábalási, visszatérési tervet illetően a kormányfő. Hozzátette: az is kérdés, hogy a most „tüdőlövést” kapott magyar gazdaság sebei mikor gyógyulnak be. A válaszra különböző iskolák léteznek, ő a mérsékelt irányzathoz tartozik: a bekövetkező visszaesést kisebbnek látja, mint a legtöbben, a visszatérést azonban lassabbnak, mint a legoptimistábbak – közölte. A politikus úgy gondolja, hogy jövő ilyenkor egy olyan gazdaságról lehet majd beszélni, amely azt a teljesítményt képes nyújtani, mint amit két hónappal ezelőtt.

A hvg.hu szerint hétfőn a Parlamentben Kósa Lajos fideszes politikus azt mondta, „ennek a kormánynak nem dolgozik jósda, ezért aztán ahogy a világon senki, mi sem tudjuk, mikor tetőzik a járvány, erre csak becslés van”.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília arról beszélt, hogy a matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára „fut csúcsra a járvány”, vagyis a megbetegedések száma a továbbiakban nem növekszik, hanem „egyfajta plató keletkezik”. Több napig ugyanannyi megbetegedésszámot, illetve pozitivitást regisztrálnak, de azt „nem tudjuk megmondani, hogy ez a várt plató meddig tart” – fűzte hozzá. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a május 3-ai dátum már egy ideje ismert, erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán úgy vélekedett: a járvány május 3-ára várt csúcsa „egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban”, ugyanakkor nagyon reméli, hogy a járvány júniusra kifut. Kérdésnek nevezte azonban, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza.

MTI, HVG.HU