Orbán Viktor: Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal, és nem is fog

Fotó hirado.hu

Az infláció megszüntetésének egyetlen biztos módja a béke! Az Európai Unió ma képtelen békét teremteni, ezért változtatni kell. A változtatás lehetősége jövőre jön el, az Európai Parlamenti választásokon. Olyan képviselőket kell az Európai Parlamentbe választani jövőre, akik békepártiak és nem háborúpártiak – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. 

Brüsszel megszorításokat kér Magyarországtól, olyanokat kérnek tőlünk, ami ellen 13 éve harcolunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint az országnak ki kell állni a saját érdeke mellett, tisztelettel meg kell köszönni, hogy javaslatokat tettek, az értelmeseket meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítások irányba mutat, azt el kell utasítani.

„A költségvetés hiánya és az államadósság is csökkenni fog 2024-ben, mert háborús időkben létkérdés a fegyelmezett gazdálkodás.

Meg kell védeni a munkahelyeket, meg kell védeni a nyugdíjak értékét és meg kell védeni a családokat is” – mondta Orbán Viktor. Erről fog szólni a költségvetés. Ez egy védelmi költségvetés, és a háború ellenére is minden olyan dolgot meg tudunk védeni, ami az országnak fontos.

Tapasztaltabb, harcedzettebb embert talán egész Európában nem tudnánk mondani, hozzá képest mindenki zöldfülű ezen a pályán – mondta Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminiszterrel kapcsolatban. Hozzátette: „Én biztonságban érzem az országot, amikor a maga higgadt módján a pénzügyminiszter hozza a költségvetést”.

A kormányfő kiemelte, az infláció nem magától megy fel és le, hanem „akarat és erő van mögötte”. Most a háború energiája vitte fel, és nem fog lejönni magától, harcolni kell ellene.

A miniszerelnök hangsúlyozta, nagyon komoly vállalás, amit a kormány tett, vagyis hogy év végére egyszámjegyű lesz az infláció.

Kifejtette, a háború elsődleges hatása az energiaárak megemelkedése, ami az oroszok energiaszektorból való kiszorítása miatt van így. Magyarország számára ennek komoly következményei lettek – tette hozzá Orbán Viktor.

Amennyiben Paks 2 elkészült volna, akkor most „hátradőlhetnénk”, hiszen kisebb volna az ország energia-kiszolgáltatottsága. Azonban Brüsszelben annyit akadékoskodtak, hogy ezzel megcsúsztunk. Ehhez komoly köze volt a magyar baloldalnak is, mely mindent megtett, hogy elgáncsolja a projektet – szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Keleten a helyzet változatlan, a háború egy intenzívebb fázisába lép. Tehát itthon,

amikor kényelmes karosszékben ülve azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek.

“A háborúban állunk Oroszországgal” egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta épp elméjű ember nem enged meg magának – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Majd hozzátette, hogy borzalmas dolgok történnek egy háborúban és az a jó, ha mi nem vagyunk benne, és

morálisan is az egyetlen vállalható pozíció, a béke pozíciója.

Ebből a szempontból a Vatikán után fontos, hogy Törökországban is az a politika győzött, amely békét akar, mert Erdogan elnök egyértelműen a béke oldalán áll.

A miniszterelnök kiemelte, hogy fontos megértenünk a háborúról szóló nyugati beszédet. „Hogyha valaki úgy érzi, hogy benne van a háborúban, akkor a habúról való beszéd is a háború része.”

Miután a nyugat-európaiak úgy érzik, hogy benne vannak a háborúban – Budapest főpolgármestere – úgy beszélnek a háborúról, hogy azzal a háború kimenetelét próbálják befolyásolni.

Miután Magyarország nincs benne a háborúban – Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal – mi kívülről nézzük ezt, mint egy bennünket fenyegető veszélyt. Ezért mi higgadtabbak vagyunk, reálisabban látjuk, hogy mi történik – magyarázta Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta, óriási megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy Recep Tayyip Erdogan nyerte a török elnökválasztást. A miniszterelnök kifejtette, Törökország Európa kapuja, ráadásul jelenleg mintegy négymillió menekült tartózkodik az országban, akiket a török elnök nem engedett eddig ki onnan.

A kormányfő leszögezte,

Erdogan ellenfele Soros György embere volt, és amennyiben ő nyert volna, Magyarország irányába több millió ember megindulhatott volna.

A másik fontos szempont az energia kérdése, mondta Orbán Viktor. Az orosz gáz ma délről jön, Törökországon keresztül, és egy Soros-párti jelölt győzelmével könnyen bajba kerültünk volna.

Mejegyezte, Erdogan békepárti és van esélye, hogy közvetítsen az oroszok és ukránok között.

A háborúpártiak olyan mértékig belelovalták magukat, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni, hogy a miniszterelnök szerint erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz. Magyarország erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen halad.

A választásokon az emberek előbb, vagy utóbb kikényszerítik a békét, és azok a kormányok, akik belelovalták magukat a háborúba, azokat a választók leváltják – fogalmazott a miniszterelnök.

Az európai emberek többsége nem áll a háború pártján, lehet, hogy erkölcsileg igazat ad Ukrajnának, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát, de abban, hogy mit szabad vállalni, abban megoszlik az európai vélemény. A kormányfő hozzátette: véleménye szerint csökken Európában a háborúpártiak száma.

Szelényi Zsuzsannak kijelentésével kapcsolatban, mely szerint a békepárti álláspont nem vezet jóra, a miniszterelnök kiemelte, a magyaroknak állni kell a sarat, harcolni kell az igazunkért, ugyanis a történelem során, ha nem követeltük ki az igazunkat, akkor rajtavesztettünk.

Migrációs válság idején is Magyarország volt az egyetlen, amely azt mondta, a határt meg kell védeni, mindenki Magyarországnak ugrott, majd később beismerték, hogy igazunk volt. Most ez a helyzet a háborúval és a békepárti állasponttal is – húzott párhozamot a miniszterelnök.

Az uniós soros elnökséghez az EP-nek semmi köze, Magyarországnak a lényeges állaspontokkal kell foglalkoznia, meg kell találni az együttműködés, és a saját érdekeinknek – ha konfliktusokkal is –, lehetőségét. Amit Magyarország tesz, az az észszerű európai politikai viselkedésnek a mércéje szerint kialakított magatartás.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu