Orbán Viktor: Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek közt a védekezés május 4-től életbe lépő új szabályiról is nyilatkozott.

A járvány elleni védekezés második szakaszához érkeztünk, a korlátozások lassú és fokozatos enyhítéséről döntött a kormány és az operatív törzs.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend, illetve fokozatosság

– kezdte az interjú elején Orbán Viktor.

Magyarország az első csatát megnyerte a vírussal szemben

A miniszterelnök kitért arra, hogy a koronavírus az időseket súlyosabban érinti, mint a fiatalokat, emellett Pest megye és Budapest a legfertőzöttebb területek, ezért ezeket alapvetően figyelembe kell venni.

Ezeken a helyeken fennmaradnak a korlátozások, de ahol lassabban terjed, nincs annyi fertőzött, ott könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetünk be” – emelte ki a kormányfő, aki elmondta, hogy minden nap azzal kezdi a munkát, hogy meghallgatja az operatív törzs vezetőinek beszámolóit, így minden nap felülvizsgálja a kormányzat a vírushelyzetet.

„Ha kell, akár egy órán belül is tudunk döntéseket hozni.

Rendszerszerűen viszont hetente szoktuk elemezni, és kéthetente érdemes döntés hozni a járványügyi szakemberek, orvosok beszámolói alapján” – emelte ki Orbán Viktor.

Kellő büszkeséggel és szerénységgel kijelenthetjük, hogy Magyarország az első csatát megnyerte a vírussal szemben. Felkészítettük a védekezésre az egészségügyet, ellaposítottuk a járványgörbét. Ha most hirtelen nagyobb mértékben terjedne, akkor ma Magyarországon nincsen olyan ember, nincs olyan pontja az országnak, ahol nem tud az egészségügy ellátást biztosítani. A háború még nem ért véget, a vírus nem ment el, csak felkészültünk alaposan a következő csatára” – tette hozzá.

Lesz második hullám

A vírus nem szabadult el, sikerült kialakítani a védekezés módszereit, „időt nyertünk”, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a védekezésre. A vírus azonban nem ment el, csak „felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére” – emelte ki a kormányfő.

Olyan világméretű járvány nem volt, ami nem tért vissza egy második hullámmal – mondta az interjúban Orbán Viktor, kifejtve, hogy nagy vita van arról, hogy kisebb, vagy nagyobb lesz a második hullám, de

az biztos, hogy számítani kell rá.

A szakemberek szerint október-novemberre várható.

Ausztria az egyik példa

Ausztria 2-3 héttel előrébb jár a vírus elleni védekezésben, így az osztrák tapasztalatokat beépíthetjük a magyar döntésekbe. Ez nagy segítség. Ráadásul a csehek is olyan lépeseket tesznek, amik hasznosak Magyarországnak is – szögezte le a kormányfő.

Forrás: Kossuth Rádió, MTI, hirado.hu