Orbán Viktor: Magyarország az Egyesült Államok szövetségese

Minden szinten a legjobb irányba haladnak Magyarország és az USA államközi kapcsolatai. - A kép forrása: kormany.hu

Amerikai külügyi szóvivő szerint: nincs szó Pompeo budapesti látogatásának a lemondásáról. – A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban, melyek célja, hogy zavart keltsen az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt – nyilatkozta az MTI-nek Orbán Viktor kedden.

Az ellenzéki sajtó mindent állíthat, csak azt nem, hogy rosszak Magyarország és az USA államközi kapcsolatai. – A kép forrása: kormany.hu

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese, melyről a magyar emberek népszavazáson döntöttek. „Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására” – fogalmazott a kormányfő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, Budapesten az eritreai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február közepén Közép-Európába látogat, az út részleteiről még egyeztetnek. „Jól tenné a Wall Street Journal, hogyha befejezné a hazugságok terjesztését Magyarországról!” – kommentálta Szijjártó Péter az atv.hu felvetését, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azért jön-e Budapestre, hogy találkozzon Orbán Viktorral, mert túl közel kerültünk Moszkvához és Kínához, és nem teljesítettünk egy NATO-s amerikai védelmi elvárást. Nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk – nyilatkozta a Klubrádiónak az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Neuert a Mike Pompeo budapesti útjának ügyében. A Párbeszéd arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy minél hamarabb írja alá az amerikai és a magyar kormány közötti védelmi, együttműködési megállapodást – közölte Szabó Tímea, a párt társelnökeb keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: aggodalomra adnak okot a sajtóhírek, amelyek szerint tavaly decemberben Orbán Viktor azt mondta David Cornstein amerikai nagykövetnek, hogy azt szeretné, ha Magyarország semleges tudna maradni, mint Ausztria. A kijelentés alapján úgy tűnik, a kormányfő ki akarja léptetni Magyarországot a NATO-ból – mondta Szabó Tímea, akinek szavaira reagálva a Fidesz-frakció azt közölte: „Szabó Tímea nyilatkozata is a Soros-kampány része. Soros György fizeti egy szenátor kampányát, aki rágalmazó beadványt készít Magyarországról, és Soros itteni szövetségesei ezt a rágalmat Magyarországon újra elmondják” – tudatta a kormánypárti frakció. (Forrás: MTI; atv.hu; nepszava.hu)