Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi / Osztrák alkancellár: Föderális Európára van szükség

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. Orbán Viktor a közös nemzetközi sajtótájékoztatón aláhúzta: Heinz-Christian Strachéra és a pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet. Ha Ausztriában lehetséges, hogy a jobbközép kormányzópárt együttműködik a jobboldali, hazafias párttal, miért ne történhetne meg ez európai szinten is – vetette fel a kormányfő, úgy fogalmazva, hogy ami Bécsben működik, az Brüsszelben is működőképes lehet. A baráti találkozón egyetértés volt abban, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni az országaikban, a nők tisztelete, a szólás- és vallásszabadság, valamint a választójog egyenlősége ugyanis csak a keresztény kultúrkörben tartható fenn – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a lisszaboni szerződés újratárgyalásával kapcsolatban azt közölte: talán más okokból, mint a kezdeményezést bejelentők, de ő is örülne, ha „a szerződés kérdését ki lehetne nyitni”, a hatályos szerződésbe ugyanis „bele vagyunk kényszerítve”. A magyar-osztrák együttműködést érintő kérdés kapcsán a miniszterelnök megjegyezte: a családi pótlék ügyében úgy határoztak, az európai bírósági döntés után tűzik napirendre a témát. Arról is szólt: számon tartják, mely pártok és mely személyek álltak ki a magyarok mellett az európai baloldal által Magyarország ellen indított támadásokkor. Az FPÖ látványosan, egyértelműen kiállt Magyarország mellett, és „ezt mi nem fogjuk elfelejteni” – rögzítette Orbán Viktor.

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket szem előtt tartja és képes önmagát megvédeni – hangoztatta az osztrák alkancellár a sajtótájékoztatón. Heinz-Christian Strache leszögezte: több összetartásra és több elfogadásra volna szükség Európában, és azt szeretnék, hogy egyenrangú felekként, tisztelettel bánjanak egymással az európai pártcsaládon belül az egyes országok pártjai. Szerinte Európa jelenleg „súlyosan megosztott, mert zabolátlan határnyitás történt, terrorista merénylőket importáltak, ezért tehetetlenség és félelem alakult ki a lakosság körében”. Európa nyugati részében téves politikai folyamatok zajlanak, a felelőtlen „Willkommenskultur” miatt „lopakodó iszlamizáció és lakosságkiszorítás” zajlik – fogalmazott az osztrák politikus, aki kérdésre kijelentette: az FPÖ nem szélsőséges, hanem jobbközép, jobboldali, és elutasítanak mindent, ami a fasizmushoz, a nemzeti szocializmushoz és az antiszemitizmushoz kötődik.

Előzőleg Orbán Viktor a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban ugyancsak arról beszélt: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, amelyben a jobbközép a jobboldallal működik együtt. Stracheról szólva kijelentette, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből. Ez a dekadencia abban nyilvánul meg, hogy az elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, és „egyszerűen tovább akarnak tekerni, mint eddig, és ellenállnak, ha jön valami új” – tette hozzá.

Eközben a szociáldemokraták lehetséges együttműködéséről tárgyalt hétfőn Bécsben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és Andreas Schieder, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) EP-listavezetője. Az időpont megválasztását azzal indokolták: ily módon szerették volna megmutatni, hogy Európa két lehetséges út közül választhat; az egyik lehetőség, amit Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache kínál az embereknek; a másik pedig az, amelyet az európai szociáldemokraták képviselnek. A szocialisták bevándorláspárti szövetségeiket építik, ezt példázza Ujhelyi István hétfői, bécsi találkozója is – közölte a Fidesz az MTI-vel. MTI