Orbán Viktor levélben gratulált Aleksandar Vucicnak és a VMSZ-nek

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

A Szerb Haladó Párt (SNS) a vasárnapi parlamenti választáson a voksok 61,59 százalékát szerezte meg, ami a 250 fős belgrádi törvényhozásban 191 mandátumot jelent a következő négy évben – derült ki a köztársasági választási bizottság előzetes eredményeiből, amelyeket 70,57 százalékos feldolgozottság mellett közöltek hétfőn. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a friss adatok szerint az eddigi négy helyett tíz képviselővel fog rendelkezni a képviselőházban.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek az SNS parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez – mondta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfőn. „Meggyőződésem, hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon” – fogalmazott levelében Orbán Viktor, hozzátéve: a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére. A miniszterelnök levelet írt a VMSZ elnökének, Pásztor Istvánnak is, melyben méltatta a szerbiai magyar közösség választási sikerét. Orbán Viktor kiemelte: nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat. Orbán Viktor a levél mellett a Facebook-oldalán is megemlékezett a VMSZ választási sikeréről.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hétfőn a Facebookon gratulált a VMSZ-nek a szerbiai választásokon elért „kimagasló eredményeihez”.

Az EU várakozással tekint a Szerbia új kormányával kialakítandó kapcsolatok elé, hogy mihamarabb elő lehessen mozdítani az ország uniós csatlakozásához szükséges, sürgős reformokat – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos hétfőn. A nyilatkozattevők megjegyezték, hogy az EBESZ megfigyelőinek első megállapításai szerint a szavazók választási lehetőségeit korlátozta a kormányzó párt túlsúlya és a kormányzati politika reklámozása számos médiafelületen.

MTI.HU, ORIGO.HU