Orbán Viktor levélben gratulált a török államfőnek

Fotó: Network.hu

Levélben gratulált Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfő reggel.

„Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor biztosította Erdogan elnököt, hogy kormánya „az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében mind a gazdasági és kereskedelmi, mind pedig az oktatási és kulturális együttműködés területén”.

Levele végén a magyar kormányfő reményét fejezte ki, hogy minél előbb sor kerülhet a török elnök korábbról elhalasztott magyarországi látogatására – tájékoztatott a sajtófőnök.

(MTI, kormany.hu)

Erdogan Szíria felszabadításának a folytatását ígérte

Déli szomszédjának a „felszabadításának” a folytatását, és a terrorizmus elleni további küzdelmet ígérte hétfőn választási győzelme utáni első beszédében az újonnan megválasztott török államfő.

„Meg fogjuk szabadítani Szíria földjét a terroristáktól, hogy visszatérhessenek oda szíriai vendégeink” – mondta Erdogan a Törökországban tartózkodó mintegy hárommillió szíriai menekültre utalva. Hangsúlyozta, hogy országa folytatni akarja a harcot a terrorista szervezetek ellen.

Az elnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának balkonjáról elhangzott beszédében jelezte: már a következő naptól hozzáfog választási ígéreteinek teljesítéséhez.

Erdogan – aki a választás után rögtön életbe lépő elnöki rendszer irányítója lesz mostantól – megállapította, hogy ezeken a választásokon a demokrácia aratott győzelmet. Utalt a rendkívül magas – 80 százalék feletti – részvételi arányra. Sok országban ennek a részvételi aránynak a felét sem tapasztalni – mondta.

(MTI, hirado.hu)