Orbán Viktor levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét; jelentést kért a magyar hatóságoktól

Eszék, 2019. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (j) kezet fog a Horvátországi Magyar Oktatási és Mûvelõdési Központ (HMOMK) kollégiumának avatásán Eszéken 2019. november 28-án. Mellettük Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, kisebbségi parlamenti képviselõ (b). MTI/Koszticsák Szilárd

Felajánlotta Magyarország támogatását a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet horvát kollégájának, Andrej Plenkovicnak írt kedden délután – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, hozzátéve: a magyar katasztrófavédelmi szervektől jelentést kért a kormányfő.

„Mély megrendüléssel értesültem a Horvátország szívében, Petrinja és Sziszek települések közelében bekövetkezett pusztító erejű földrengésről” – fogalmazott a magyar kormányfő, aki biztosította horvát partnerét, hogy a magyar emberek Horvátország mellett állnak ezekben a nehéz napokban. „Imádkozunk az áldozatok családjaiért és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek” – zárta levelét Orbán Viktor. Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: a miniszterelnök a magyar hatóságoktól azonnali jelentést kért a földrengés magyarországi hatásairól, az esetleges károkról.

(MTI, kormany.hu)