Orbán Viktor: Lépésről-lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba

Fotó hirado.hu

Interjút ad péntek reggel élőben Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ha háború van a szomszédodban, akkor te sem érezheted magad biztonságban, ez a tanulsága a Lengyelországba becsapódott ukrán területről indított rakétának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő szerint, ha Európa úgy tekint magára mintha részese lenne ennek a háborúnak, akkor a helyzet egyre veszélyesebb lesz, ezért tűzszünetre és békére van szükség.

Röppenek fel olyan hírek, hogy vannak tárgyalások az amerikai és az orosz fél között, de Orbán Viktor szerint nem látszik jele annak, hogy ezek érdemi tárgyalások lennének.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy az egy lépés a háború felé, hiszen ha valaki gazdaságilag beavatkozik egy katonai konfliktusba, azzal állást is foglal, hiszen lépést tesz az egyik harcoló fél irányába.

Orbán Viktor szerint egyre több az olyan intézkedés amivel magunk is részesévé válunk a háborúnak, pedig ezekről korábban nem volt szó. De most már pusztító fegyvereket is szállítunk, képezzük a saját területen az ukrán katonákat, szankcionáljuk az energiát, lépésről-lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba – mondta a kormányfő.

„Még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk. Nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Magyarország próbál mindenkit lebeszélni erről.

Mi békét akarunk, de rajtunk kívül szinte senki sem követi ezt az irányvonalat. Néha az az érzése az embernek, hogy nem tudják a döntéshozók, hogy mit csinálnak és a különböző lépéseknek milyen következményei lesznek – mondta Orbán Viktor.

A beszélgetés során szóba került, hogy lassan egyre több brüsszeli politikus is belátja, hogy a szankciós politika megbukott, és most próbálják felülírni korábbi kijelentéseiket. Például Josep Borrell nemrég vallotta be: az unió soha nem számított arra, hogy a szankciók megállítják Oroszországot.

Az EU kül -és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerint a szankciókkal annyit akartak elérni, hogy Moszkva nehezebben finanszírozhassa a háborút.

„A politika bizonyos esetekben pontosan olyan, mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, két dolgot mondhat az ember. Újragondolja az egészet és megoldást keres, vagy elkerüli a kudarc érzést, és azt mondja, magunk sem gondoltuk komolyan a célt” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, le kell beszélni az európai vezetőket arról, hogy utólag másképp emlékezzenek a célokra, mint ahogyan azok ki voltak jelölve.

Az eddigi kudarcok ellenére a sajtóhírek arról szólnak, hogy Brüsszelben készül a 9. szankciós csomag. A kormányfő ezzel kapcsolatban kiemelte, Magyarország sosem támogatta a szankciós csomagokat, mindig mentesítésért harcolt, és amikor megkapta a biztosítékokat, nem szavazott ellene.

Általában nem tartjuk jónak a szankciók politikáját, de ha elengedjük, akkor mindig kell, hogy a magyar érdekeket képviselő mentesítő szabály legyen. Eddig ez mindig sikerült, és ezt a politikát folytatni kell – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudja a magyarok támogatását.

„Nagy csaták árán, de el fogom éri, hogy ha lesz 9. szankciós csomag, akkor a számunkra létfontosságú kérdésekben, például az atomenergia tekintetében legyen kivétel” – jelentette ki.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu