Orbán Viktor: Kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok

Budapest, 2018. november 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. november 13-án. MTI/Soós Lajos - Orbán Viktor: kiválóak az amerikai - magyar kapcsolatok. - A kép forrása: boon.hu

A közép-európai régió energetikai kérdéseit és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokat tekintették át Orbán Viktor miniszterelnök és Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere megbeszélésén az Országházban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

 Orbán Viktor Donald Trump mellett. – A kép forrása: 24.hu

A kedd délutáni tárgyaláson részt vett David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke is. A találkozón egyetértés volt abban is, hogy Magyarország és Közép-Európa elemi érdeke az energia-diverzifikáció, azaz hogy a térség minél több forrásból juthasson energiahordozókhoz. Orbán Viktor üdvözölte az e téren tett amerikai erőfeszítéseket és beruházásokat – tájékoztatott Havasi Bertalan. A 24.hu eközben arról ír, hogy Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere közölte, hogy Washington ellenzi az orosz gázvezeték építését Közép-Európa felé, és azt szeretné, ha Magyarország nem csatlakozna ahhoz. „Oroszország fegyverként használja az energiahordozókat, az orosz függőség enyhítése ezért biztonsági kérdés is” – hangsúlyozta. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország számára a horvátországi Krk szigetének gázterminálja, valamint a Fekete-tenger alatti gázmezők kitermelése jelenthet megoldást. Előbbiből jelenleg túl drága volna a beszerzés, utóbbi pedig egy amerikai és egy osztrák cég beruházási döntésén múlik, ezért Magyarország mindkét ügyben számít az Egyesült Államok közvetítésére – tette hozzá. Szijjártó Péter hangsúlyozta: kettős mércének véli, hogy az orosz gáz behozatalát Európán, számon kérik, miközben Nyugat-Európában óriási energetikai megállapodást készítenek elő Moszkvával. (Forrás: MTI)