Orbán Viktor: Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este, az operatív törzs ülése után a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megvan az első két, magyarországi koronavírusos beteg. Az egyelőre tünetmentes iráni diákokat a szükséges eljárásnak megfelelően a Szent László Kórházba szállították. Szerdától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk; minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy az operatív törzs megállapította, a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll.

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 4., szerda

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a két iráni diák jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak és nem lázasak. Újságírói kérdésre elmondta, hogy mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Hozzátette: a diákokkal együtt lakó két személyt is elkülönítették a kórház koronavírus-gyanús betegek ellátására fenntartott izolált kórtermében. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília közleményben tudatta, hogy a két iráni diák kikérdezése folyamatban van, a kontaktuskutatást mind a hallgatók lakókörnyezetében, mind az általuk látogatott felsőoktatási intézményekben elvégzik. Később kiderült: a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója az egyik koronavírussal fertőzött diák, ezért az egyetem rektora, Merkely Béla úgy intézkedett, hogy a 16 fős évfolyam tagjai két hétig nem vehetnek részt előadásokon és gyakorlaton. Az intézmény további óvintézkedéseket is tesz, például a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta. Az egyetem hallgatói önkormányzata azt írta a Facebookon, hogy az iráni hallgató nem tartotta be az intézmény által kért kéthetes otthon tartózkodást, miután visszatért Iránból. A másik diákról azt az információt kapta az Index, hogy a győri egyetemre jár, de ezt az intézmény sajtósa szerda este cáfolta.

Az országos tisztifőorvos sajtótájékoztatóján arról számolt be: zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a koronavírussal fertőzött, Magyarországról Prágába tovább utazó külföldi diáklányok ügyében. Müller Cecília ismertette: Budapestre Bécsből a Flixbus járatával utaztak február 26-án a diákok, akik ittlétük alatt gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba, egy gyógyszertárba, és a Széchenyi fürdőbe. Azt is közölte, eddig 230 laboratóriumi vizsgálatot végeztek, és a mentőszolgálat minden megyében további egy gépkocsit állított szolgálatba, melyek a koronavírus-gyanúval jelentkezőket viszik kórházba és nem vesznek részt a szokásos feladatokban. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kifejtette: a világ öt országában 12 magyar van karantén alatt. A Spanyolországban karantén alá helyezett szállodában tartózkodó öt magyarral kapcsolatban elképzelhetőnek nevezte, hogy a karantént a spanyol hatóságok előbb feloldják. Az észak-olaszországi Lombardiában karanténban rekedt magyar kamionsofőr jól van, lehetséges, hogy március 12-én elhagyhatja a térséget. A németországi Tübingenben karanténban lévő magyar egyetemista is jól van, ha továbbra is tünetmentes, akkor előreláthatólag március 10-11-én hagyhatja el a kollégiumi szállását. Menczer szólt arról is, hogy a Diamond Princess nevű óceánjárón dolgozó három magyar közül korábban egy embernél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, ő tünetmentes és jól érzi magát, egy japán kórházban van. Két magyar társa egy karanténszálláson tartózkodik, ők is jól vannak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: péntektől jövő csütörtökig 9 magyar hagyhatja el a karantént abból a 12 emberből, akit a koronavírus miatt vetettek alá az intézkedésnek a világ több pontján.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője egy tegnapi sajtótájékoztatón aláhúzta: szerdán megkezdte működését az operatív törzs által életre hívott honlap, amely összefoglalja a koronavírussal kapcsolatos információkat, teendőket. Kitért arra is, hogy minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely a járvánnyal kapcsolatos haszonszerzésre vagy az emberek megtévesztésére irányul. A Nemzeti Nyomozó Iroda négy ilyen esetben indított büntetőeljárást.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtök reggelre összehívta a budapesti operatív törzset – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Mint írta: ők is értékelik a helyzetet. Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végez Budapest Főváros Kormányhivatala a vírussal kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat irányainak megfelelően.

A visegrádi országok kormányfői prágai csúcstalálkozójukon a koronavírus-helyzetről is egyeztettek. Orbán Viktor a vonatkozó sajtótájékoztatón kijelentette: a visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is. Szavai szerint áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. A politikus megjegyezte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi, magyarok. „Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság”, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e – fogalmazott. Orbán Viktor hozzátette: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, „ebből sokat fogunk tanulni”, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre. Andrej Babis cseh miniszterelnök kifejtette: a közeljövőben találkoznak a visegrádi egészségügyi miniszterek, hogy megbeszéljék a konkrét kérdéseket. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a járványnak minél kisebb hatása legyen a gazdaságra. Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök azt mondta: bár Szlovákiában még nem jelent meg a vírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

A koronavírusról is tájékozódott szerdai zárt ülésén az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága – rögzítette a testület jobbikos elnöke sajtótájékoztatóján. Stummer János azt mondta: a koronavírus-járvány kapcsán azt kérik, hogy a kabinet minél részletesebb és pontosabb tájékoztatást adjon az állampolgároknak, akiket pedig arra kér a Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként, hogy türelemmel, higgadtsággal és mértéktartással kezeljék a helyzetet.

A migrációs hullám nemcsak a terrorizmus közvetlen veszélyével, hanem koronavírus-fertőzéssel is fenyeget – tudatta a Fidesz kommunikációs igazgatója a Facebookon megjelent videóüzenetében. „A legtöbb illegális bevándorló ugyanis olyan területről érkezik, mint például Irán, ami a koronavírus gócpontja is egyben” – mondta Hollik István. „A magyar emberek biztonságát nem tehetjük kockára, ezért továbbra is nemet mondunk a bevándorlásra, és megvédjük a határokat” – tette hozzá.

A DK elképzelhetőnek tartja, hogy a kórházi beszállítók pénzének visszatartása veszélyeztetheti a koronavírusjárvány elleni védekezést. László Imre, a párt egészségügyi szakpolitikusa sajtótájékoztatóján arra is kíváncsi volt, hogy a kórházak képesek-e koronavírus-teszteket végrehajtani a beszállítók közreműködése nélkül?

Április 8-ig felfüggesztette a Budapest és Szöul között közlekedő járatát a LOT Polish Airlines – közölte a Budapest Airport a Facebook-oldalán. A koronavírus már most hatással van a magyar gazdaságra, az iparvállalatoknál alkatrészhiány alakult ki – közölte a Portfolio kérdésére Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

Eközben Lengyelországban és Szlovéniában is megjelent a koronavírus. A fertőzés lengyelországi megjelenése miatt törlik a március 15-ei budapesti ünnepségre készülő lengyelek különvonatát – jelentette be Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska hetilap főszerkesztője. Csütörtöktől március 15-ig minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként – jelentette be Lucia Azzolina oktatási miniszter.

MTI, HVG.HU, ATV.HU, INDEX.HU, MANDINER.HU, PORTFOLIO.HU, 2020.03.04., 24.HU