Orbán Viktor: Jó esély van az együttműködés megteremtésére a mérsékelt iszlám pártokkal

Forrás MTI, Benko Vivien Cher

Többször megszólaltunk az elmúlt évek alatt annak érdekében, hogy a mérsékelt iszlám politikai erőkkel, vallási vezetőkkel nem konfrontálódni kell, hanem békés együttműködést szükséges kialakítani. A hazai közvélemény számos olyan tendenciózusan félrevezető írást olvashatott, amely nem az együttműködést, ellenkezőleg, inkább a békétlenséget, sőt a gyűlölködést volt alkalmas felszítani. Támadások érték Ferenc Pápát is, mert a katolikus egyház elsőszámú vezetője kereste és ma is keresi a békés egymás mellett élés lehetőségét köztünk keresztények és az iszlám hívői között.

Örömmel tapasztalunk minden olyan hazai magasszintű megnyilvánulást, amely annak a reményével bíztat, hogy Magyarország – úgy mint számos más területen – az iszlám felé is példamutató magatartást tanúsít.

Csak remélni lehet, hogy az eddiginél jobb tájékoztatással elérhetjük, hogy a világ egyik legnagyobb vallási közössége nem ellenségként, összemosva az embertelen gyilkosságokat, merényleteket hazug módon a vallás nevében elkövetőkkel, hanem mint Istent kereső népeket tartjuk számon. (TKB)

A kereszténydemokrata pártoknak jó esélyük van az együttműködés megteremtésére a mérsékelt iszlám pártokkal, mert közös bennük, hogy mindegyik ragaszkodik saját identitásához – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a jobbközép pártokat tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén, csütörtökön, amelyet az indonéziai Yogyakartában tartottak meg. A politikus, aki a CDI egyik alelnöke, a vezetőségi ülést követő sajtótájékoztatón leszögezte: „Az úgynevezett nemzetközi, fősodorbeli, liberális gondolkodók és médiájuk megpróbál meggyőzni bennünket, 21. századi modern embereket arról, hogy a béke és a szabadság megteremtéséhez az embernek meg kell szabadulnia az identitásától. De mi nem szeretjük ezt a gondolkodásmódot” – fűzte hozzá.

Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, amely megteremti az intézményes lehetőségét annak, hogy az elkövetkező években magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az ázsiai ország rendkívül komoly közlekedési és vízgazdálkodási infrastrukturális fejlesztéseiben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi, jakartai tárgyalásai után. MTI