Orbán Viktor: Jelenleg három területen küzd hazánk az Európai Unióval

Fotó koronavirus.gov.hu

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Csehországban, ahol Andrej Babis cseh kormányfővel tárgyalt. A közös sajtótájékoztatón a magyar kormányfő úgy fogalmazott: korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma viszont a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. Hozzátette: a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, de ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad – hangzott el az M1 Híradójában.


Szerda reggel a prágai vár miniszterelnöki rezidenciáján fogadta katonai tiszteletadás mellett Andrej Babis cseh kormányfő Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezután a cseh kormányfő vendégeként a magyar miniszterelnök a nyugat-csehországi Ústí nad Labem városába utazott.

Andrej Babis a találkozó utáni sajtótájékoztatón ismét köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért több ezer oltóanyaggal segítette a csehországi védekezést, majd kifejtette: az illegális migráció az egyik legnagyobb kihívás ma az Európai Unióban. A cseh kormányfő emlékeztetett: ezért is küldenek ötven cseh rendőrt a magyar–szerb határra.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

azért jött, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés cseh–magyar szárnyát.

„A következő évtized nagy öntudatra ébredés lesz, amikor rájövünk arra, megérezzük azt, hogy Közép-Európa valóban az unió gazdaságának a lokomotívja. Ezért meg fog nőni a politikai befolyásunk és a gazdasági befolyásunk is. Ez helyes, hiszen emögött teljesítmény van, és ez így igazságos. De csak akkor tudjuk ezt érvényesíteni, hogyha a cseh magyar együttműködés a V4-ek közötti közép-európai együttműködés fennmarad” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Beszélt arról is, hogy Afganisztánból milliószám áramlanak ki az emberek, és egy részük a Balkánon és Magyarországon keresztül akar majd jönni. Ezért Magyarország nemcsak a saját határait, hanem egész Európát – és benne Csehországot – is védi.

Arra is kitért, hogy „mi, közép-európaiak sikerre vagyunk ítélve”, azonban úgy látja, az nem fair, hogy 8 ország, – köztük Magyarország – még mindig nem kapta meg az uniós pénzügyi segítséget. Orbán Viktor hozzátette:

jelenleg három területen küzd hazánk az Európai Unióval.

„Az egyik a migrációról szól, ők migránsokat akarnak, mi meg nem. A második az LMBTQ-kérdésről szól, mi nem akarunk a gyereknevelésbe beleszólást engedni a szülőkön kívül semmilyen aktivistáknak, ők ehhez ragaszkodnak, be akarják küldeni az LMBTQ-aktivistákat a mi iskoláinkba. A harmadik, hogy olyan zöldpolitikát csinálnak, hogy a magyar és közép-európai embereknek a gatyájuk is rá fog menni a magas energiaárakra” – sorolta.

Orbán Viktor az M1 kérdésére a magyar–ukrán kapcsolatokról kifejtette: a magyar hosszú távú gázszállítási szerződés ügye magyar szuverenitási kérdés.

„Szeretnék nagyon világosan és egyszerűen fogalmazni. Magyarország egy szuverén ország. Attól veszünk energiát, így gázt, akitől akarunk. És mi döntjük el, kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországon. És amikor döntünk a lehetséges útvonalak közül, választunk közülük, akkor egyetlen szempontunk van, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. És ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele” – fejtette ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a találkozó után az M1-nek azt mondta:

a magyar–cseh kereskedelem volumene ebben az évben eddig 26 százalékkal bővült, és jelenleg 330 cseh cég működik Magyarországon.

„Az idei esztendő végére rekordot fog dönteni a magyar–cseh kereskedelmi forgalom, amely tízmilliárd euró fölé fog nőni az első féléves adatok alapján, ilyen még soha nem volt. Ez is egy fontos hozzájárulás a magyar gazdaság idei növekedéséhez, hiszen export orientált gazdaság vagyunk, tehát a kereskedelmi forgalom alapvetően meghatározza a gazdasági növekedés mértékét” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: a további csehországi magyar befektetések ösztönzésére az EximBank egy 570 millió eurós hitelkeretet nyitott. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar befektetők jól érzik magukat Csehországban. Erre jó példa a több mint 300 Mol-benzinkút és az MVM azon csehországi befektetése, amelynek keretében több mint másfél millió cseh embert lát el energiával.

Forrás: hirado.hu