Orbán Viktor: igazságot akarunk a következő uniós költségvetésben / Kohézió barátai csoport: Folytatni kell az EU kohéziós politikáját

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi „igazságot akarunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Prágában. A kormányfő részt vett a Kohézió barátai csúcstalálkozón, amelynek elején a visegrádi országok miniszterelnökei egyeztettek. A V4-es megbeszélést követően Orbán Viktor kiemelte, ahhoz, hogy a költségvetés igazságos legyen, négy dolognak kell változnia: a rebateek (visszatérítések) rendszerét meg kell szüntetni, mert ha újraszámolják a rebate-eket is figyelembe véve, hogy melyik tagállam mennyit fizet be a saját nemzeti össztermékéhez képest, teljesen igazságtalan képet kapunk. Azt is figyelembe kell venni, hogy amit a közép-európaiak forrásként kapnak, annak nagy része visszamegy a nyugati tagállamokhoz, és ennek meg kell jelennie az előterjesztésben – közölte. Orbán Viktor elmondta: az is igazságtalan, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy „minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet”. Úgy vélte, az is szükséges, hogy növeljék a rugalmasságot, a bizottsági javaslat „az ellenkező irányba halad”, és ez a költségvetés egyre rugalmatlanabb lesz. Hangsúlyozta: „ennek ellenére is optimisták vagyunk”, mert a V4-ek nagy szerencséjére két volt pénzügyminiszter is van a visegrádi miniszterelnökök között. Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de „szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a költségvetésben” – közölte. Az EU bővítéséről a miniszterelnök elmondta: „mindannyian csalódottak vagyunk”, hogy nem kezdik meg a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ezért fel kell gyorsítani a tárgyalásokat azokkal az országokkal – Szerbiával és Montenegróval -, amelyekkel már megkezdték az egyeztetéseket, hogy valamelyest enyhítsék ezt a rossz döntést, és „a bővítés gondolata ne enyésszen el”.

Elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben csökkentsék a Kohéziós Alapba szánt összegeket – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök kedden Prágában a V4-ek kormányfőinek munkatalálkozója után tartott közös sajtóértekezleten. „Prioritásként kell kezelni, hogy a támogatási pénzeket értelmesen költhessük el. Lehetőséget kell kapnunk arra, hogy a beruházásokról önállóan, nemzeti szinten dönthessünk” – szögezte le. Közlése szerint a visegrádi kormányfők tárgyaltak a karbonsemlegességgel összefüggő problémákról, valamint az új Európai Bizottsággal való együttműködésről is. Peter Pellegrini szlovák kormányfő azt hangsúlyozta: „A valóság az, hogy az EU régi és új tagjai között továbbra is nagy fejlődésbeli különbségek vannak, ezeket csak a támogatások folytatásával lehet eltüntetni, ezért harcolni fogunk a kohéziós pénzek csökkentése ellen”. Lengyelország sem ért egyet az Európai Bizottság javaslatával, hogy csökkentsék a kohéziós politikára szánt összegeket – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A V4-es kormányfők nyilatkozataikban kiálltak az Európai Unió további bővítése mellett.

Az Európai Unió kohéziós politikája folytatásának fontosságára hívja fel a figyelmet az a közös nyilatkozat, amelyet keddi prágai csúcstalálkozóján fogadott el 17 keleti és déli uniós tagállam képviselője. A csúcstalálkozó résztvevői úgy vélik, hogy kohéziós kiadások finanszírozását a 2021-2027-es időszakban is „meg kell tartani a 2014-2020-as időszak kiadásainak megfelelő szinten”. A prágai tanácskozás résztvevőinek az a véleménye, hogy egyensúlyt kell kialakítani a hagyományos politikák, tehát a kohézió és a mezőgazdaság támogatása, valamint az új kihívások, például a biztonság és a határvédelem, között.

MTI