Orbán Viktor: Hétfőtől díjmentes a közterületi parkolás

Fotó hirado.hu

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon – közölte az MTI-vel Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap. „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint a cél az önkormányzatok szisztematikus kivéreztetése, a parkolás ingyenessé tétele ugyanis nagy bevételkiesést jelent – írja az Index. A polgármester elmondása szerint az önkormányzat ellátta a járvánnyal kapcsolatos pluszfeladatokat is, bár azokra forrásokat nem kapott. Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere a parkolási rendeletre reagálva úgy fogalmazott: „ez már része annak a politikai játszmának, ahogy a 2022-es választásra Orbán ellenséget gyárt az ellenzékből és az önkormányzatokból”. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere szerint a rendelet következtében a belvárosi kerületek P+R parkolókká válnak majd, a helyi lakosok pedig nem tudnak majd hol parkolni. Őrsi Gergely II. kerületi MSZP-s polgármester elmondta: dolgoznak mindeközben azon, hogy a parkolási cégek dolgozói ne maradjanak állás nélkül. A portál megjegyzi: a parkolás ingyenessé tétele komoly összegeket von el az önkormányzatoktól, az I. kerületben ez évi 1 milliárd forintot, a II. kerületben évi 700 millió forint körüli összeget, a III. kerületben pedig nagyjából 360-380 millió forintot jelent. Békési Zsuzsa, a józsefvárosi polgármesteri hivatal szóvivője az Indexnek rámutatott: az intézkedés bevezetésével veszélybe kerül az önkormányzat által bevezetett rendkívüli települési segély is. Ladányi Zsolt, a XIII. kerületi önkormányzat kommunikációs igazgatója a lapnak úgy reagált: „a kormány az intézkedést meghozhatta, meg is hozta, mi ez ellen nem tehetünk semmit, így nem is foglalkozunk vele”. Az Index által megkérdezett fideszes polgármesterek, Pokorni Zoltán és Szentgyörgyvölgyi Péter is úgy vélte, hogy a parkolás ingyenessé tétele nem jelent megoldást a járványügyben, viszont nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat.

„Az a baj a szocialistákkal, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak mások pénzéből” – fogalmazott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-posztjában a fővárosi ellenzéki polgármesterek közös nyilatkozatára reagálva az atv.hu cikke szerint. A politikus úgy véli, a baloldali polgármesterek „nem akarnak részei lenni a megoldásnak”, és „saját megerősödésüket remélik az ország legyengülésétől, de egyikben sem leszünk partnerek”.

MTI, INDEX.HU