Orbán Viktor: Heteken vagy hónapokon belül megérkezik a gazdasági válság

Fotó hirado.hu

A magyar miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban arról beszélt, megérti az ukrán elnököt, mert a hazája bajban van, és érdeke más országokat is bevonni a háborúba. Szerinte komoly gazdasági válság és várhat Európára, de ezt Magyarország ki tudja cselezni.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggelenként a Kossuth rádió élő adásában beszél aktuális politikai kérdésekről, nemegyszer fontos bejelentéseket tesz, friss kormányzati döntéseket indokol. Két nappal az április 3-i választások előtt sem maradt el a miniszterelnöki rádióinterjú. 

Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök erőfeszítéseit, mikor többek között Magyarország segítségét kéri, mert a hazája bajban van. Hiszen Oroszország jelentős túlerőben van Ukrajnával szemben, ezért Vologyimir Zelenszkij azt reméli, akkor kerülhet ki ebből a nehéz helyzetből, ha másokat is bevon ebbe a háborúba.

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor teljes mértékben megértő, neki nem is Vologyimir Zelenszkijjel van vitája, hanem a magyar baloldallal – mondta el Orbán Viktor Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. 

Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, ha szétlövetjük magunkat, tönkretesszük magunkat és a gazdaságunkat. Mi elítéljük az orosz támadást, de nem tehetjük tönkre magunkat – tette hozzá a kormányfő. 

Az orosz energiafüggőséggel kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte, ez nem csak a mi történetünk, például Németország, Ausztria és Bulgária is hasonló cipőben jár, mint Magyarország. Amennyiben az említett európai államok szeretnének leválni az orosz gázról, az évek kérdése. Így most egész egyszerűen nincs más választásunk: csövön érkezik az olaj és a gáz. Ha nem jönnek erőforrások Oroszországból, az a magyar gazdaság létének vagy nem létének kérdése.

A Magyarországot ért kritikákról a miniszterelnök elmondta, ezek valójában nem is Magyarországnak, hanem Németországnak szólnak.

Az olcsó orosz gáz helyett legyen drága amerikai. Ragyogó ötlet… 

– fogalmazta meg véleményét Orbán Viktor, mit gondol a felvetésről, hogy az amerikai cseppfolyós gázszállítás váltsa ki az unió orosz energiafüggőséget.

Ezen a ponton a miniszterelnök ismét odaszúrt az ellenzéknek azzal a megjegyzéssel, hogy elzárnák az orosz gázt és az olajvezetékeket, és fegyverszállítmányokat küldenének Ukrajnának.

A kormányfő szerint az energiaárak emelkedése eleve a brüsszeli bürokratáknak köszönhető, majd a háború és a vele járó szankciók miatt – amelyeket ugyan megszavaztunk, de sosem értettünk velük egyet – csak még jobban elszálltak.

Mindez néhány héten vagy hónapon belül el fog ez vezetni egy európai gazdasági válsághoz, de mi ezt ki fogjuk cselezni, meg fogjuk oldani. Az biztos, hogy a következő kormány számára ennek a válságnak a menedzselése komoly kihívás lesz – tette hozzá.

Mindig van egy vita arról, miként kell gazdasági válságot menedzselni, és tudjuk, hogy melyik politikai irányzat hogyan áll hozzá a kérdéshez. A baloldal ilyenkor automatikusan a megszorításokra gondol, ami egy baloldali, jól kimunkált, és igencsak elhibázott és fájdalmas módszer. A nemzeti oldal azonban nem így áll hozzá a kérdéshez, hanem többek között adócsökkentést vezetne be

– hangsúlyozta ki az interjúban Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette, e téren van mozgástere a kormánynak. Ő nem az unióban és a külső erőkben bízik, hanem saját magunkban, a mi munkánkban. Az elmúlt időszakban például egymillió új munkahely jött létre: ahhoz képest, hogy 2010 előtt tömeges volt a munkanélküliség az országban, állásokból jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ha pedig munka van, fizetés is van.

Forrás: hirado.hu, Hercsel Adél, Kossuth Rádió