Orbán Viktor: ha ez megvalósul, akkor az EU-ból Szovjetuniót csinálnak

Forrás MTVA

Péntek reggel szokás szerint a Kossuth rádió műsorában beszélt élőben Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő elsősorban a koronavírus-járványról, illetve a közelgő uniós döntésekről beszélt.

Az EU-ból Szovjetuniót csinálnak

Bonyolult ügy ez, sok leágazása van – mondja Orbán az uniós költségvetési vitáról. Szerinte a magyar álláspont világos, egyértelmű, átlátható és kiszámítható volt mindig, ugyanazt mondjuk most is, amit nyáron. A parlament kijelölte azokat a kereteket, melyek mellett elfogadható a költségvetés, „én ezeket eddig betartottam”. Vagyis nem kell vétózni, csak kijelenteni, hogy sérülnek ezek a feltételek – mondja Orbán.

Tegnap hosszan tárgyaltam a német kancellárral erről is, azt hangsúlyoztam, hogy a magyarok pénzét nem lehet elvenni.

Azt világosan el kellett mondanom, hogy ha ezt a jogszabályt valóban elfogadják kétharmaddal, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csináltunk

– mondja Orbán. Szerinte ideológiailag zsarolni akarnak államokat fellebbezési lehetőség nélkül, ami elfogadhatatlan.

Meredek lenne a Parragh által javasolt adócsökkentés

Meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a megfelelő arányt kell megtalálni

mondja Orbán Parragh László kamarai elnök javaslatáról, mely az iparűzési adó és a társasági nyereségadó felfüggesztéséről szól. Szerinte az biztos, hogy 2021-ben jelentős adócsökkentések lesznek a vállalkozásoknak.

Csökken az elviteles ételek áfája

Tegnap az MKIK elnökének javaslatára született arról döntés, hogy az elviteles ételek áfáját vigyük le 5%-ra – jelenti be a legújabb intézkedést Orbán. Az azonnali intézkedések mellett egy munkacsoport folyamatosan dolgozik a gazdasági növekedés újraindításán, itt a lehetséges intézkedések elsősorban adócsökkentések lehetnek, a vállalkozásokat kell segíteni.

„A járványok el szoktak múlni”

A járványok el szoktak múlni, de ennek okát egyelőre nehéz megmagyarázni. Valamikor vakcinát fejlesztenek ki, de ha nincs vakcina, akkor is eltűnik előbb-utóbb.

Az orvosokat oltják majd elsőnek

Az orvosok és az egészségügyi dolgozók lesznek majd az első helyen a beoltást illetően, ha lesz vakcina. Ebből nem szabad politikai ügyet csinálni, az a jó, ha minél több vakcina van, mindenki eldöntheti, melyikben bízik inkább. A dolgok Orbán szerint „nem állnak rosszul”, a vakcina már a horizonton van, már csak néhány hetet kell kibírni.

A vezénylés nehéz dolog

A vezénylés nagyon nehéz dolog, a jövőt illető vita a békeidőben való esetleges átvezénylésről szól.

Miért kellett szigorítani?

Nem tudtunk eddig elszakadni Ausztriától, ez alapján tudunk a jövőre számításokat végezni. Felkészültünk, minden technika rendelkezésre áll, de ember annyi van, amennyi. Azt próbáljuk megbecsülni, hogy változatlan állapotok mellett ekkora személyzettel hány embert tudunk szakszerűen ellátni. Ezt a határt vészesen közelítettük volna, ha nem hozunk kijárási korlátozásra vonatkozó döntéseket.

Ilyen döntést akkor kell hozni, amikor más valóban fenyeget az egészségügy összeomlásának veszélye.

A tegnapi meccs az első téma

A tegnap este egybefolyt a ma reggellel, a meccs későn ért véget, ma pedig korán keltek, de „bánja kánya” – kezdi Orbán. A kormányfő a tegnap esti meccsre utalva azt mondta:

Vikingeket harcban legyőzni nem egyszerű.

Forrás: portfolio.hu