Orbán Viktor: Fontos, hogy legyen többfajta vakcina / Gulyás Gergely: Magyarország egyetlen cégnél kötött le 6,5 millió vakcinát

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az a fontos, hogy legyen többfajta vakcina – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a koronavírus-fertőzése miatt karanténban lévő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott videóbeszélgetésében, amelyet a kormányfő Facebook-oldalán tettek közzé. A miniszterelnök kérdésére Szijjártó Péter közölte, hogy a tárgyalások az orosz vakcina ügyében állnak a legjobban, az orosz fél másfél héten belül tudja küldeni az első mintát a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez. Kínában három cég fejleszt védőoltást, a magyar fél a kínai állami gyártóval írt alá szerződést – közölte a miniszter. Orbán Viktor jelezte: Magyarország a nyugati vakcinák esetében sem áll rosszul, tehát „ez nem vagy-vagy, hanem és, mindenhonnan tudunk fogadni”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki tájékoztatóján azt közölte, hogy az Európai Unió Astra Zeneca céggel kötött megállapodása alapján Magyarország 6,5 millió adag vakcinára tarthat igényt, ez az egyetlen, már hivatalos szerződés, ami közel 13 milliárd forintba kerül. Kiemelte: a kormánynak ugyanakkor kötelessége, hogy minden olyan oltóanyagot megpróbáljon beszerezni, amely ennél a vakcinánál korábban eljuthat Magyarországra, a harmadik tesztfázison túl van, alkalmas a védekezésre, az emberi életek megmentésére. Megerősítette: tárgyalnak izraeli, orosz, kínai vakcináról és minden olyanról, amelyet uniós keretek között nem látnak biztosítottnak elérni. Leszögezte: az oltás minden esetben önkéntes és ingyenes lesz, bármilyen vakcinát is szerezzenek be. Kitért arra is, mindenkivel tárgyalnak a licenc alapján történő gyártásról, készen állnak arra, hogyha ezt megkapják, akkor Magyarországon is állítsanak elő oltóanyagot. Megjegyezte, ő bármilyen vakcinával beoltatná magát, amely a három rendes tesztelési fázison keresztülesett.

A magyar emberek egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát – közölte korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve, hogy az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben. „Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina” – közölték.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán megjelent videójában közölte: magyar szakemberek döntenek az európai, kínai vagy az orosz vakcina behozataláról, és az ő tudásukban nem kell kételkedni. Kiemelte, hogy Magyarország az összes európai vakcinaprojekt részese, de a kormány figyeli Kínát és Oroszországot is, és „ha ott előbb találják meg az ellenszert, behozzuk Magyarországra, de ennek van egy speciális engedélyezési eljárása”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az ATV Egyenes beszéd műsorában úgy fogalmazott: jó hír, hogy elérhető közelségben van a vakcina, ám hiányolja az egészségügy felkészítését a teljes lakosság átoltására. „Miért olyan pokoli nehéz 4 hónappal előre tervezni, miért nem képes erre a kormány?” – tette fel a kérdést a politikus.

A Pulzus Kutató reprezentatív kutatása szerint a megkérdezettek 53 százaléka csak azt a vakcinát adatná be magának, amelyet az unió engedélyezett. Azok aránya, akik akár azonnal beadatnák a kínai vagy orosz oltást mindössze 11 százalék, míg 10 százalék úgy nyilatkozott, hogy csak akkor élne ezekkel, ha tovább romlana a járványhelyzet.

Jövőre lesz hozzáférhető az orosz lakosság számára a Covid-19 elleni második orosz vakcina – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese csütörtökön. A volt elnök és kormányfő szerint az októberben bejegyzett EpiVacCorona november folyamán lép a posztregisztrációs tesztelés szakaszába.

MTI, NAPI.HU, NEPSZAVA.HU, ATV.HU