Orbán Viktor fogadta a Türk Tanács külügyminisztereit / November 7-én Magyarországra látogat Recep Tayyip Erdogan

Budapest, 2019. szeptember 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának résztvevõit a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 19-én. A kormányfõ mellett balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az asztalnál jobbról Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete, Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter, Bagdad Amrejev, a Türk Tanács fõtitkára, Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j-b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójára Budapestre érkezett tárcavezetőket – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, megállapították: a közös magyartürk kulturális és történelmi örökségre építve az érintett keleti államok és Magyarország kölcsönösen előnyös együttműködést tudnak folytatni egymással. Leszögezték: a türk világ és az EU kapcsolatában mérföldkő, hogy Budapesten megnyílt a Türk Tanács európai képviselete. Kiemelték annak jelentőségét is, hogy első alkalommal fordult elő, hogy a Türk Tanács miniszterei nem valamelyik tagországban találkoztak egymással. A szervezet következő csúcstalálkozóján, október 15-én Bakuban hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli majd – mondta Havasi Bertalan, aki emlékeztetett: Magyarország 2018-ban, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának VI. csúcstalálkozóján kapott megfigyelői státuszt a szervezetbe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának keretében Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel Budapesten. A miniszterek megállapodtak abban, hogy november 7-én megrendezik a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülését, amikor is Recep Tayyip Erdogan török elnök is Magyarországra látogat.

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter az ünnepségen. A tárcavezető kiemelte: elképesztő erejű és sebességű változások zajlanak a minket körülvevő világban, új világrend jött létre, és mint minden új helyzet, ez is nyertesekre és vesztesekre osztja a világ országait. Azok lehetnek nyertesek, akik kiállnak önmagukért, a nemzeti érdek érvényesítését tekintik iránytűnek, megőrzik kulturális, vallási és történelmi örökségüket, továbbá ragaszkodnak identitásukhoz – sorolta.

Kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban, de ehelyett sokszor kioktatással és kettős mércével kell szembesülnünk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten. Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter jubileumi medált adott át az azerbajdzsáni diplomáciai szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából a magyar politikusnak. Az eseményen Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar és azeri vezetők mindig őszinték lehetnek egymással, ezért hatékony az együttműködésük.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt is jelezte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszélést folytatott Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszterrel, a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának keretében Budapesten. A külügyminiszterek megállapodása szerint Magyarország jövőre konzuli képviseletet nyit Biskekben, Kirgizisztán pedig tiszteletbeli konzult nevez ki Budapesten. MTI