Orbán Viktor: figyeljük az osztrák lépéseket, ami működik, azt átvesszük

Fotó hirado.hu

Egy hétre meghosszabbította a kormány a kijárási korlátozásokat, erről beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Orbán Viktor a kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról. Az óvatosság vezeti a magyarországi védekezést is – tette hozzá az Origo tudósítása szerint. Mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előrébb tapogatózik. Figyelni kell az osztrák lépéseket, és ami működik azt át kell venni – mondta a kormányfő.

A kormányfő szeretné, ha visszatérne az élet a normális kerékvágásba, és ha azt látjuk, hogy Ausztriában beváltak a lépések, akkor mi is elgondolkozhatunk.

Egyelőre hatályban kell tartani a korábbi korlátozásokat – tette hozzá.

A kórházi ágyak felszabadításáról azt mondta, az elmúlt hetekben azért védekeztünk, hogy lassítsuk a járvány terjedését, és fel lehessen készíteni az egészségügyet a tömeges fertőzés szakaszára. Időt nyertünk, és a kórházak eszközeit is be kellett szerezni. Ennek érdekében légihíd épült ki Kína és Magyarország között.

Több mint ezer idősotthon van Magyarországon, és ha csak 10 ember fertőződik meg ott, akkor is 10 ezer ember kerül kórházba – mondta a kormányfő. A szakértőket mind meghallgattuk, és azt a következtetést vontam le, hogy a magyar korfát ismerve nekünk a legrosszabb esetre kell készülni. Ez azt jelenti, hogy legyen 30 ezer ágy a koronavírusos fertőzötteknek és 8 ezer lélegeztetőgép – mondta a kormányfő.

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen az 50 százalék. Ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás – mondta a kormányfő. Orvosi grémium szakmai döntést hozott erről – tette hozzá. Az összes kórházi ágy 16 százalékának az esetében áll ez fenn. Szólt arról is, hogy az ágyak intenzív ággyá alakítása sem egyszerű feladat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jobban állnak a kórházi ágyak felszabadítása területén, mint egy hete. Megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját. Szólt arról is, hogy korábban több intézmény esetében nem volt túl feszes a gazdálkodás, de a mostani járványügyi helyzetben feszes irányítás van, és ehhez alkalmazkodni kell.

Amikorra elérünk a tömeges megbetegedési szakaszba, addigra beletanulunk abba, hogyan kell tömeges járvány idején viselkedni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozások kapcsán. Úgy látszik, hogy a polgármesterek jó döntést hoztak, és erre a hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét a településvezetők.

Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt.

Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni – tette hozzá.

Forrás: baon.hu