Orbán Viktor: Ez nem az azonnali kérdések, hanem az azonnali sértések órája

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Kálmán Olga, a DK politikusa a Völner Pál-ügyről kérdezte a miniszterelnököt, aki válaszában hangsúlyozta: a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, örül annak, hogy az ügyészség ellátja a feladatát, amelyet meglátása szerint az ellenzéki politikusok meg szoktak kérdőjelezni. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ügyészség ellátja a feladatát, egy folyamatban lévő büntetőügyről van szó, azt tanácsolta a politikusnak, hogy kérdéseivel bátran forduljon a legfőbb ügyészhez. 

A viszonválaszában pedig leszögezte, hogy „régóta tudja, ez nem az azonali kérdések, hanem az azonnali sértések órája”. Elmondta, hogy minden parlamenti képviselő és kormánytag esküt tett, aszerint végzi a munkáját a jövőben is.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke közölte, hogy aki az MSZMP tagja volt 1989 előtt, az egy megszálló hatalom kiszolgálója volt. Kérdésében viszont megnevezett olyanokat a kormánypárti politikusok közül, akik állítása szerint MSZMP-tagok voltak.

Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk

Orbán Viktor válaszában kiemelte: „Szabadságharcosok voltunk, szabadságharcosok maradtunk, és ma is ez a legfontosabb számunkra. Ma leginkább a hazánk függetlenségéért és szuverenitásáért kell harcolnunk mindenfajta külső erőkkel és belső megbízottjaikkal.” Hangsúlyozta, hogy a momentumosokat is az utóbbiakhoz szokta sorolni. 

Javasolta, hogy forduljon a szövetségeseihez akik, tudják őt tájékoztatni a kommunista pártról. 

Akiket pedig a felszólalásában megemlített, azok tiszteletreméltó emberek, ők ugyanis „többet tettek a hazájukért”, mint amennyit Gelencsér Ferenc egész életében fog. 

Azonnali tűzszünet kell

Gurmai Zita, az MSZP képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miért nevezik őket háborúpártinak, amely szerinte valótlan állítás. 

Orbán Viktor nem ért azzal egyet, hogy ez sértés lenne a részükről. Közölte, hogy az orosz–ukrán háborúban van egy olyan álláspont, amelyet ők képviselnek, amely békepárti. A másik álláspont az ő álláspontjuk, úgy hitte, hogy ezt jó lelkiismerettel vállalják. 

Hozzátette, hogy ezt a háborút egyetlen fél sem fogja megnyerni, ezért azonnali tűzszünet kell azért, hogy minél több életet lehessen megmenteni. 

Közölte a szocialista politikussal, hogy ők ezzel ellentétes álláspontot képviselnek, ezért kénytelen a továbbiakban is háborúpártiaknak nevezni őket. Ugyanakkor ha Gelencsér Ferenc engedélyt ad számukra – a múltjára való tekintettel –, akkor szívesen látják a képviselő asszonyt a béketárborban. 

A kormány a kamarákat partnerként kezeli

Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője a kötelező kamarai tagság kapcsán kérdezte a miniszterelnököt. 

A kormányfő világossá tette, hogy „a kamara belső ügyeiben a kamara illetékes”, abban nem tud a kormány eljárni, erre azonban nincsen mód, a kérdésével Parragh Lászlóhoz szükséges fordulnia. Ugyanakkor kiemelte, hogy a kormány a kamarákat partnerként kezeli, szívesen működnek velük együtt. Köszönettel tartozik a MOK-nak is, ugyanis velük együttműködve sikerült közösen kiszorítani az elmúlt években a hálapénz rendszerét. 

Orbán Viktor közölte az ellenzéki képviselővel azt is, hogyha a kötelező tagságot hatalommal való visszaélésre használják, akkor lép a kormány, de még ekkor sem történt meg a kamara felszámolása, mert arra nincsen jogi lehetőség. 

Készek a további tárgyalásokra a végrehajtói kamara szabályozására

Toroczkai László a Mi Hazánk Mozgalom részéről a végrehajtói rendszerrel kapcsolatban kérte számon a kormányfőn, hogy mi az oka annak, hogy nem támogatták a kezdeményezésüket a nonprofit végrehajtói rendszerről. 

A miniszterelnök szerint nem helyes, ha valaki a politikusokat maffiózóknak nevezi, de ehhez már hozzászokott. A közjegyzők nevében kikérte, hogy egy egész szakmai, foglalkozási csoportot bűnözői szinten tüntet fel.

Világossá tette, hogy a jogszabályok továbbra is mindenkire egyformán vonatkoznak, és az ügyészség is ugyanúgy jár el a Völner-ügyben, mint más ügyekben. Orbán Viktor szerint nem fog működni a párt nonprofit megoldási javaslata a végrehajtás terén, de készek a további tárgyalásokra a végrehajtói kamara szabályozására. 

A cél, hogy egy köbméter vízért mindenki ugyanannyit fizethessen

Keresztes László Lóránt (LMP) az ívóvízhálózat állapotáról kérdezte a miniszterelnököt, aki hangsúlyozta, hogy ezzel a kérdéssel a kormány foglalkozott. Hozzátette, hogy Magyarország történeti okokból olyan méretű, hogy minden területén ugyanakkora pénzt kellene fizetnie az elfogyasztott vízért, de most nem ez a helyzet. Közölte, hogy egy igazságossági szempontból is fontos rendszeren dolgoznak, hogy egy köbméter vízért mindenki ugyanannyit fizethessen. 

Orbán Viktor a vízközmű-hálózat állapotáról pedig elmondta, hogy az több évtizedes lemaradásban van a fejlesztések elmaradása miatt, a kormányzat egyelőre csak toldozgatásban-foldozgatásban van. Egy szükségszerű teljes megújításra pedig összesen körülbelül 3000 milliárd forintnyi hálózatfelújítást kellene végrehajtani, amely forrás előteremtésén dolgoznak. 

Gulyás Gergelyt is többen kérdezték

Illés Boglárka (Fidesz) a dollárbaloldal pénzügyeiről kijelentette, hogy már az eddigi ismeretek szerint is a „legégbekiáltóbb kampányfinanszírozási botrány” van kibontakozóban. Úgy látja, hogy a botránynak továbbra sincs vége. A külföldi támogatás az ÁSZ szerint is felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a válaszában egyetértett abban, hogy az ellenzék külföldről fogadott el támogatásokat. Ezt elfogadhatatlannak tartja, hozzátette: ez az erkölcsileg is a legmélyebb pontja a magyar baloldalnak a rendszerváltoztatás óta, hiszen itt önmagukat adták el, és saját identitásukat adták fel. 

Hollik István arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogyan lehet fellépni azzal a dollárbaloldallal szemben, amelynek a vezetője, Gyurcsány Ferenc bevallotta, hogy direkt lobbiztak Magyarország ellen Brüsszelben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezzel kapcsolatban azt mondta, Gyurcsány valóban igazat mondott. A baloldal ma azon dolgozik, hogy a tanárok ne kaphassák meg azt a fizetést, amelyet megérdemelnek. Ez a politika káros Magyarország és káros az ellenzék számára is – mondta Gulyás.

Forrás: hirado.hu, MTI