Orbán Viktor évértékelőjének 16 konkrét pontja

portfolio.hu
Három fő témája volt a jövőre nézve Orbán Viktornak az évértékelő beszédében. Most összegyűjtöttük a konkrétumokat egy cikkbe.

Klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány a héten.

 1. Megbüntetik az illegális hulladéklerakókat, két éven belül felszámolják az illegális szeméttelepeket.
 2. Betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát.
 3. Visszaválthatók lesznek az üveg- és műnyagpalackok, valamint a fémdobozok.
 4. Megvédi a kormány a folyókat a külföldről érkező hulladékoktól. “Képesek leszünk a Dunát és a Tiszát megtisztítani a műanyagoktól.”
 5. Szigorú fellépés lesz a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben. Elvárják tőlük, hogy környezetbarát technológiát alkalmazzanak.
 6. A következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kormány a kkv-k megújulóenergia-termelését.
 7. Minden újszülött után 10 fát ültet a kormány, összesen egymilliót. 2030-ra Magyarország erdővel borított területe 27%-ra növekszik.
 8. Meghatszorozza a kormány a naperőművek kapacitását a következő 10 évben.
 9. Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen.
 10. 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni a városi közlekedésben.
 11. Bevezeti a kormány a zöld kötvényeket, az ilyen formában kibocsátott állampapírokból befolyó forrást klímabarát programokra költi az állam.

Családvédelmi lépéseket a kormány folytatni kívánja, azonban itt sokkal óvatosabbá vált a kormányfő, többször hangoztatta, hogy az új támogatásokat a pénzügyi mozgástér függvényében hozzák meg. De megemlítette, hogy

 1. A háromgyermekes anyákra is ki akarja terjeszteni az szja-mentességet. (Ez nem újdonság – a szerk.)
 2. Az anyák a szülés után jelenleg a fizetésük 70%-át kapják. Ezt fel kell emelni 100%-ra. (Ez új lépést jelentene – a szerk.)
 3. Az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga kiterjesztése a gyesen, gyeden lévő anyákra.

A kormány fontos feladatának nevezte az idei évre, hogy fennmaradjon a növekedés, miközben a nyugat-európai gazdaság megállhat. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében túl sok konkrétumot és úgy általában újdonságot azonban nem említett csupán azt, hogy:

 1. A munkahelyek megőrzése lesz a legfontosabb feladat. Ezért folytatódik az adócsökkentés, a kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogja a kormány.
 2. A nyugdíjak reálértékét megőrzi a kormány. (Ez eddig is ismert volt, a nyugdíjas érdekképviseletek viszont a jelenleginél nagyobb emelést akarnak.)

portfolio.hu