Orbán Viktor: Erős üzenetet kell küldeni Brüsszelbe, hogy a magyarok változást akarnak

Orbán Viktor: erős üzenetet kell küldeni Brüsszelnek. - A kép forrása: 24.hu

Az EP-választáson erős üzenetet kell küldeni Brüsszelbe arról, hogy „változást akarunk, egy olyan Európát szeretnénk, amely megvédi a határait tengeren és szárazföldön” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában.

Mint fogalmazott: „olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt”. A kormányfő hozzátette: létezik egy pénzzel jól „kitömött”, például politikusokból, újságírókból, elemzőkből álló „liberális maffia”, amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni. Amikor pedig kiderül, hogy mégis van mit tenni, mert Magyarország megállította a migrációt a szárazföldön, Matteo Salvini olasz belügyminiszter a tengeren, Donald Trump amerikai elnök pedig falépítés mellett döntött, akkor „ezeket az embereket elkezdik gyűlölni”. Az EP-választás arról szól, hogy elfogadjuk vagy kitörünk” abból a gondolkodási keretből, amelyet megpróbálnak „ránk erőltetni” – hangsúlyozta Orbán Viktor, kijelentve: Európát megvédő vezetőkre van szükség, mert Európa az európai, Magyarország pedig a magyar emberek otthona. Arra a felvetésre, hogy miután Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet nem támogatja, van-e olyan jelölt, akit tud támogatni, azt felelte: „majd lesz, a választás után”. „Meglátjuk, melyik országban mely politikai szereplő milyen mértékű támogatást kapott”, és már két nappal a választás után megkezdődnek a tárgyalások a leendő európai vezetők kiválasztásáról – tette hozzá a kormányfő. (Forrás: MTI/estihirado.hu)

A kép forrása: pestbuda.hu

Orbán Viktor: A magyar határkerítés olyan sikeres, hogy még

Washingtonból is látszik

A kép forrása: blikk.hu

Az amerikai elnökkel folytatott hétfői washingtoni megbeszéléséről szólva pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő azt mondta: Donald Trump nem az akadémiai, hanem az üzleti világból érkezett, így tudta, hogy 1700 amerikai cég dolgozik Magyarországon, ismerte a két ország közötti külkereskedelmi számokat, a magyar gazdasági modellt, és „amit a legjobban tudott, az a migráció és a muszlim invázió Európa irányába, amit szárazföldön a magyarok állítottak meg”.

A miniszterelnök értékelése szerint a magyar határkerítés olyan sikeres, hogy még Washingtonból is látszik. Az energetikával kapcsolatban közölte: Magyarország érdekelt abban, hogy Romániában egy amerikai cég a fekete-tengeri gáztartalékokat mihamarabb kitermelje, mert az orosz gázhoz képest ez az egyetlen alternatív forrás. A katonai együttműködés ügyében Orbán Viktor elmondta: jelenleg zajlik a modern magyar hadsereg építése, 2010 előtt ugyanis „hagyták lerohadni”. A haderőépítésnek pedig van olyan része, amelyben Magyarország számít az Egyesült Államokra, ilyen például az úgynevezett kritikus infrastruktúra megvédésének képessége, amely most még nem teljes, közép-hatótávolságú légvédelmi rakéták kellenek. Az ezek beszerzéséhez szükséges jogi folyamat jó ütemben halad – közölte a miniszterelnök, megjegyezve: „vagyunk néhányan a világban”, Magyarország mellett például Izraelben, Indiában, Lengyelországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban, akik a saját országuk ügyét teszik az első helyre, és nem egy világkormány felépítéséért dolgoznak, hanem kifejezetten ellenzik azt. Az orosz és kínai gazdasági kapcsolatokra kitérve „európai álszentségről” beszélt, mert szerinte például az Oroszországgal szembeni szankciókat eszközként használva a nagy nyugateurópai országok „kiütötték” a közép-európaiakat az orosz piacról, „ők meg bementek”. Ugyanez a helyzet Kínával: Közép-Európa és Kína együttműködését a nyugat-európaiak szóvá teszik, az ő kereskedelmük ugyanakkor „iszonyú mértékben” nő az ázsiai országgal – jegyezte meg Orbán Viktor. (Forrás: MTI)