Orbán Viktor: Együtt védjük meg Magyarországot, és ha az ellenzéki képviselők meggondolták magukat, akkor csatlakozhatnak az összefogáshoz

Fotó hirado.hu

Most ősszel „felkészültebbek vagyunk” a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, napirend előtt, hangsúlyozva: tavasszal a járvány első hullámát sikeresen kivédték a magyar emberekkel összefogva, és „együtt újra sikerülni fog”. „Nehéz időszakon vagyunk túl, és nehéz időszak előtt állunk” – mondta a koronavírus-járványról a kormányfő, jelezve, itt a vírus második hulláma. Kiemelte azonban, hogy most felkészültebbek vagyunk, mivel az ország rendelkezik a tavaszi védekezés tapasztalataival, illetve a nemzeti konzultációban az emberek egyértelmű üzenetet küldtek a kormánynak: Magyarországnak működnie kell. „Most valóban mindannyiunkon múlik, hogy a védekezés mennyire lesz sikeres” – hangoztatta, külön szólva a fiatalokhoz, akiket arra emlékeztetett, hogyha nem tartják be a szabályokat, idős és beteg embereket sodorhatnak veszélybe.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője szerint úgy telt el a nyár, hogy a kormány nem tett semmit. „Lopni tudnak rendesen, hazudni is, kormányozni azt nem” – fogalmazott. Orbán Viktor hétfőn megjelent esszéjét úgy értékelte, hogy az „egy plakátműveltségű ember sehova nem vezető téves eszmefuttatásainak rendszerbe foglalt szófüzére”. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint a vírus és a válság elleni küzdelemben az ország vesztésre áll. Úgy fogalmazott: „piszok kemény idők előtt áll ez az ország”, mert a vírus mellett meg kell küzdenie a kormányfővel is. Felszólalása végén azt mondta, az okos ember mindig tanul a hibáiból, bár tudja, hogy Németh Szilárd és Farkas Flórián nem az eszükről híresek. Ekkor Kövér László házelnök megvonta tőle a szót a sértő megjegyzései miatt. A szocialista Tóth Bertalan úgy reagált a miniszterelnök felszólalására, hogy „ez így kevés lesz”.  Schmuck Erzsébet (LMP)  kijelentette: a járvány második hulláma berobbant az országba, és kérdés, hogyan fog ezzel az egészségügy megbirkózni. Szabó Tímea (Párbeszéd) az ingyenes tesztelés és az egészségügyi dolgozók azonnali 50 százalékos béremelését sürgette válaszában. Gyurcsány Ferenc szavai óriásplakátként hirdetik mindazokat a kártételeket, amelyeket az ország a kormányzásától elszenvedett – reagált a DK elnökére a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté az ingyen teszt követelésével kapcsolatban felidézte, hogy először Gyurcsány Ferenc tette fizetőssé az egészségügyet.

Együtt védjük meg Magyarországot, és ha az ellenzéki képviselők meggondolták magukat, akkor csatlakozhatnak az összefogáshoz – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti frakciók felszólalásaira. Az ellenzék tavasszal arra hivatkozva nem működött együtt, mert a kormány rendkívüli jogrendet vezetett be. Most ez nincs, akkor miért nem vesznek részt a közös védekezésben? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.  Meg kellene végre érteni ott a másik oldalon, hogy nem a kormány védekezik, hanem Magyarország. Nem a kormány van bajban, hanem Magyarország, mindannyian védekezünk, leszámítva az ellenzéket, amelyik bejelentette, egyetlen célja van a járvány idején is, hogy megbuktassák a kormányt. Ennyire futotta, ilyenkor is csak a hatalom és a pénz jár az eszükben – jegyezte meg a miniszterelnök. A kormányfő bajnak nevezte, amit Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője mondott, miszerint a vírust és a kormányt egyaránt ellenfélnek tekinti. Fel kellene ismerni, hogy a kormány másfajta ellenfél, mint a vírus, utóbbi megöli az embereket. Azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy a kormánnyal szembeni ellenérzésük ellenére is tegyenek különbséget a kormány és az ország között, ne úgy gyűlöljék a kormányt, mint a vírust.

MTI