Orbán Viktor: Donald Trump erős, célratörő vezető / Sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét A Polgári Kisgazdák örömmel vették tudomásul, hogy a korábban feszült viszony az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között lényegesen megváltozott.

A kép forrása: pestisracok.hu

Orbán Viktor: Donald Trump erős, célratörő vezető / Sikerült megerősíteni Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét. – A Polgári Kisgazdák örömmel vették tudomásul, hogy a korábban feszült viszony az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között lényegesen megváltozott.

Erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában. „Donald Trump erős, világosfejű vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar” – mondta a miniszterelnök, aki washingtoni találkozója után közölte, az elnök felkészült volt, Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, továbbá az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között. „Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök, közvetlenül azután, hogy elhagyta a Fehér Házat – számol be az Origo. A kormányfő közölte: az amerikai elnöknek tudott újat mondani. „Ha valaki ma Európáról akar megtudni valamit, jól teszi, ha a magyarokhoz fordul.

Kultúrák és civilizációk törésvonalán élünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ideológiák és előítéletek rabjai legyünk. A józanész politikáját folytatjuk. A dolgot magát nézzük, úgy, ahogy azok vannak. Nem köt minket gúzsba a politikailag korrekt beszédmód. Volt miről beszélni” – tudatta Orbán Viktor. A migrációval kapcsolatban elárulta, hogy részletesen tárgyaltak a migráció jelentette veszélyről és arról, hogy Európa ma nem képes maradéktalanul szavatolni polgárai biztonságát. Végül arra kérdésre, hogy hogyan váltak el, a miniszterelnök úgy fogalmazott: „keep in touch”. Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki a miniszterelnök kedden, Budapesten, miután hazatért Washingtonból. Orbán Viktor az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán a Trump-találkozót értékelve azt mondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és „ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor. A Magyar Nemzet diplomáciai forrása „mindvégig oldott légkörű megbeszélésről” számolt be Trump és Orbán hétfői találkozójával kapcsolatban, cáfolva a Népszava keddi információját, miszerint a kormányfőnek „húsz perc jutott” volna az amerikai elnöknél. A napilap úgy tudja: a megbeszélések a tervezettnél jóval hosszabbra nyúltak, az Ovális irodában tartott szűk körű, illetve a plenáris tárgyalások összesen mintegy egy órát tehettek ki. A diplomaták részvételével zajló plenáris részen bizonyosan nem hangzottak el bírálatok a magyar közállapotokkal kapcsolatban, miként a CEU sem került szóba, Trump delegációja ellenben méltatta a magyar gazdasági eredményeket – írja a lap, mely „katonai forrásból” arról értesült: komoly, akár egymilliárd dolláros fegyverüzletről is tárgyalhatott a két vezető a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi magyar amerikai egyezmény (Omnibus) modernizálásának következményeként. Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójának ténye bizonyíték arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata új dimenzióba lépett, új fejezethez érkezett – jelentette ki

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban, az előző nap a washingtoni Fehér Házban tartott találkozóról a közmédiának nyilatkozva. A találkozó lebonyolításának módja bizonyíték a két vezető közötti kölcsönös szimpátiára is, Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel – tette hozzá. Mintegy 40 percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort. A miniszter arról is beszélt, hogy Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról. Más témák mellett Ukrajna is hangsúlyosan napirenden volt: egyetértés mutatkozott abban, hogy az új elnök személye új reményt jelenthet arra, hogy Magyarország és Ukrajna, de az egész Európai Unió és Ukrajna kapcsolatrendszerét új alapokra lehessen helyezni. Szijjártó Péter elmondta: az amerikai elnök nagyrabecsülését váltották ki azok a gazdasági eredmények, amelyeket Magyarország az elmúlt években ért el. Amerika és Magyarország hangja közös az illegális migráció megállításában, a biztonságpolitikában és az üldözött keresztény közösségek megőrzésében – értékelte Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök előző napi washingtoni találkozóját keddi közleményében. A Magyarország humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, egyben az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke kiemelte: az európai parlamenti választások előtti hétre időzített meghívás megkérdőjelezhetetlen üzenet a liberális európai vezetőknek, hogy az amerikai elnök Európa jövőjét illetően a Magyarország miniszterelnöke által kijelölt utat tartja támogathatónak. (Forrás: MTI; Magyar Nemzet)

 

A Magyar Kormány tekintélye, súlya a nemzetiközi politikában több okból is megnőtt az elmúlt években. Az Európai Unió tagjaként – elsősorban gazdasági kérdésekben – nem 10 milliós országként, hanem a több, mint 500 milliós népességű, még mindig meghatározóan nagy gazdasági erővel rendelkező Unió tagjaként számíthat figyelemre.

Hazánk jelentős szerepet vállalt a V4-ek szervezésében, és éppen így Közép-Európa közös képviseletére. Az elkövetkező évek mutatják meg azt, hogy mennyire lehet tartós a korábban mélyen megosztott Közép-Európa együttműködése.

Európában ma az Orbán-kormány rendelkezik választóinak legerősebb támogatásával, tehát a legnagyobb legitimitással. Május 26-án ezt a támogatást kell tovább erősítenünk, és ezzel Magyarország pozícióit is megszilárdítjuk. (TKB)