Orbán Viktor: Cél, hogy 2030-ra a magyar gazdaság elérje az európai unió átlagának 85 százalékát / Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány Migráció

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján. Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel. Kijelentette továbbá, hogy a migrációval kapcsolatban nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására.

Gazdasági helyzet

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – tudatta a kormányfő, jelezve: e mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék. Kitért arra, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között – húzta alá a kormányfő, ismertetve: a foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja. Orbán Viktor fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, és kiemelte: azt is, hogy a bérek 82 hónapja folyamatosan nőnek.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Egészségügyi fejlesztések

Orbán Viktor kijelentette: véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának. Hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot – hangoztatta, hozzátéve: arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására – hangoztatta Orbán Viktor, jelezve: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását. Megjegyezte: fontos cél az egészségügyi szakdolgozók és nővérek megtartása, ezért 2,5-3 év alatt 72 százalékos béremelést kapnak.

Klímavédelem

Orbán Viktor bejelentette: a kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. A kormányfő kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, „fenn lehet tartani a magyarok közös életét, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk”. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni – rögzítette a miniszterelnök, kifejtve: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel.

Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól. Eközben a 444.hu arról ír: a Greenpeace megbízásából a Závech Research által készített felmérés szerint a magyarok szívesen látnának konkrét klímavédelmi intézkedéseket.

Családvédelmi intézkedések

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy egyeztetés folyik az szja-mentesség kiterjesztéséről a háromgyermekes anyákra is a családvédelmi akcióterv folytatásaként. Orbán Viktor jelezte: szeretné kiterjeszteni a háromgyermekes anyákra is az élethosszig tartó szja-mentességet, de emiatt jelenleg Varga Mihály pénzügyminiszterrel folytatnak szakmai vitát, mert a tárcavezető nem látja ennek a fedezetét. A kormányfő továbbá közölte: már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek.

A 2019-es önkormányzati választás

Az önkormányzati választás eredményével kapcsolatban a kormányfő úgy foglalt állást: „nem egy természeti csapásként kell értékelni, hogy Magyarországon az ellenzék is nyerhet, nem kell azon meglepődni, hogy Magyarországon demokrácia van. Ahol az ellenzéki jelöltek jobbak voltak, ott ők győztek. A mi győzelmünk nem végleges, mert nekünk nap mint nap meg kell küzdenünk a bizalomért, a verseny révén arra kényszerül minden párt, hogy újra és újra bizonyítson” – jelentette ki Orbán Viktor. Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati választás után többen is felvetették a Fideszen belül a változás szükségességét, a miniszterelnök úgy fogalmazott: „sajnos a Fidesz sem tökéletes képződmény”, számos helyen lehet rajta javítani, ennek a munkának az irányítása pedig pártelnökként az ő feladata. A Borkai-ügy a választásra gyakorolt hatását firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt fejtegette: „olyat láttak a választók, amit nem kellett volna látniuk, aminek nem kellett volna megtörténnie”, azonban „innen a teljes bizonytalanság területén vagyunk”, hogy ennek mennyire volt komoly politikai következménye az önkormányzati választásokon. Szerinte ennek nem volt nagy jelentősége, egyszerűen az ellenzék sok helyen jobb jelölteket állított. „Nem érdemes ilyen egyszerű aktusokban felmenteni magunkat, hogy itt ez a Borkai-ügy” – fogalmazott.

A Fideszen belülről érkező kritikák, esetleges kormányzati személycserék

A kormányfő a sajtótájékoztatón igazat adott azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt. „A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat” – nyomatékosította Orbán Viktor. A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, de ha javítanivaló van, azt ki kell javítani. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az „aprómunkára összpontosítja” – mondta a miniszterelnök, hozzáfűzve: 2010 óta egyfajta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János kritikáira a miniszterelnök kifejtette, elfogult mind a hárommal szemben, kancellárminiszterei voltak, és barátai ma is. Stumpf István véleményét tisztelettel hallgatja és ki is kéri; Navracsics Tibor munkájára pedig számít a következő időszakban is, mert az egyetlen fideszes tagja volt az Európai Bizottságnak. Felbecsülhetetlen tapasztalatára ő személy szerint és az ország is igényt tart szavai szerint; Lázár Jánosnak pedig nagy érdemei vannak a kormány dinamizálásában, most azonban az a dolga, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyet.

Orbán Viktor jelezte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltjének személyéről, „ő viszont készen áll”. Mint fogalmazott: „jól érzem magam, van egy rendes állásom, és elég tisztességes fizetést kapok. Ami az én életemhez kell, az rendezve van. Amíg az emberek úgy látják, hogy erre a munkára képes vagyok, addig én folytatom” – fejtette ki a miniszterelnök.

A kormány és a főváros kapcsolata

„Száz nap mindenkinek jár, a megválasztott polgármestereknek és a főpolgármesternek ki kell ismerniük magukat, ráadásul különösen nehéz a helyzetük, mert az év elején el kell fogadni a költségvetést is” – foglalt állást a kormány és a főváros kapcsolatát firtató kérdésre a kormányfő. „Megértem, hogy összevissza beszélnek a szuperkórház, a stadionok és a Liget ügyében, de én türelmet szeretnék kérni nekik” – tette hozzá, kiemelve: ha az emberek támogatást, bizalmat adnak valakinek, akkor a megválasztott politikusok elnyerik a jogot, hogy részt vegyenek a munkában.

A gyöngyöspatai iskola ügye

A gyöngyöspatai iskolai szegregáció ügyében megítélt kártérítéssel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: „nem vagyok gyöngyöspatai, de hát azért, ha ott élnék, mégis megkérdezném, ez hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap.” Hozzátette: „a gyöngyöspataiaknak igazságot kell szolgáltatnunk”. „Orbán Viktor mondatai a roma gyerekek családjait ingyenélőként bélyegzik meg, ezzel tovább fokozva a romákkal szembeni sértő előítéleteket, ami elfogadhatatlan az ország miniszterelnökétől” – reagált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Orbán Viktor szavaira.

Soros György

Soros Györggyel kapcsolatban kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott: „nem akarom, hogy úgy tűnjön, fixált vagyok ebben az ügyben, még akkor sem, ha az vagyok. Nincs Soros-fóbiánk, de szemben állunk egy olyan csoporttal, amelynek az a célja, hogy befolyást gyakoroljanak az európai politikára”. Orbán Viktor szerint az európai intézményekben ott vannak az üzletember által befolyásolt politikusok, nem feltétlenül többségben, de mindegyikben ott vannak. Soros egy tehetséges magyar ember, talán épp ez a baj: jobb lenne barátnak, mint ellenségnek – fogalmazott.

A Fidesz EPP-tagsága

A Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül – jelezte a kormányfő, aki szerint ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni.

Ellenzéki reakciók

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében üdvözölte többek között, hogy a miniszterelnök a média elé állt, valamint azt, hogy zöldülni tűnik a kormány programja, de ez szerinte még kevés ahhoz, hogy Magyarország hatékonyan részt vegyen a klímavédelemben. A DK szerint „Orbán Viktor ismét eljátszotta, mintha lehetne tőle kérdezni, miközben a független sajtó egy részét elképesztő indokokkal tiltották ki a kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatójáról”. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a Facebookon kifejtette: „a Fidesz nem a klímaváltozásért aggódik, hanem a hatalma elveszítésétől retteg.” Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője közösségi oldalán azt írta: a miniszterelnök „álomországban él”. Orbán Viktor sajtótájékoztatójából „kiderült, hogy Magyarországon klímaügyben a valódi fordulatot nem a miniszterelnök zöldülése fogja elhozni, hanem a leváltása” – értékeltek az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kendernay János. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a miniszterelnök „mutatványa stand-up comedynek csillagos ötös volt”, de inkább arról kellett volna beszélnie, hogy miként lesz Magyarországon az oktatás, az egészségügy Európa legjobbja, hogyan lesz fenntartható a környezeti fejlődés, miként működtetik a közszolgáltatásokat.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, BLIKK.HU, HVG.HU, 444.HU, PESTISRACOK.HU, NEPSZAVA.HU, HIRTV.HU, MTI